Verden

Macron gratulerte Solberg med kyss på kinnet. Så fikk EØS-englebarna feire 25-årsdagen med EU-toppene.

BRUSSEL (Aftenposten): EØS er blitt voksen, og fredag fikk Erna Solberg delta med de voksne på EU-toppmøtet.

Frankrikes Emmanuel Macron gratulerte Norges Erna Solberg med EØS-bursdagen. Til høyre: Liechtensteins statsminister, Adrian Hasler.
  • Eirin Hurum
    Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Norges statsminister, Erna Solberg, Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, og Liechtensteins statsminister, Adrian Hasler, er fredag æresgjester på toppmøtet.

Hensikten er å markere at det i år er 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Både EU og de tre EØS-landene er svært opptatt av å fremheve fordelene ved avtalen.

Dette var også første gang siden Norge sa nei til EU i 1994 og Gro Harlem Brundtland (Ap) deltok på et toppmøte på Korfu, at en norsk regjeringssjef fikk delta på innsiden.

Erna Solberg på den røde løperen i EU-hovedkvarteret i Brussel. Her ankommer hun bursdagsfeiringen sammen med Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, og Liechtensteins statsminister, Adrian Hasler.

Englebarna i klubben

Erna Solberg ble tatt imot med kyss og varme klemmer.

Deretter var det satt av en times bursdagsfeiring inne på toppmøtet. Der fikk de tre EØS-landene full oppmerksomhet.

Etterpå ble det tatt familiebilder for historiebøkene.

– Det var utrolig morsomt å få så mye oppmerksomhet. Jeg må innrømme at kunnskapen om hvem vi er og hva vi står for, ikke er like stor blant alle EU-landene. Men jeg tror vi klarte å overbevise flere om at selv om vi er små, er vi entusiastiske medlemmer som vil EU-samarbeidet vel, sa Solberg til norsk presse etterpå.

Det siste året har det som oftest vært Theresa May og Jean-Claude Juncker side om side. Men fredag var det Erna Solberg som tok Mays plass ved siden av EU-kommisjonens president.

Ingen sympati med britene

Men dette utsagnet sendte Erna Solberg også et stikk til britene, som oppfattes som hverken entusiastiske eller konstruktive i EU-familien.

Mens vi etter hvert er blitt vant til bildene av Theresa May og Jean-Claude Juncker i intens dialog, var det fredag Erna Solberg som tok Mays plass ved siden av EU-kommisjonens president.

Og mens britene stort sett har skapt problemer for EU, er EØS-landene de snille englebarna som stort sett gjør som EU sier.

Les også

Enighet i natt: EU med brexit-livbøye til Theresa May i siste sekund

– Britene må bestemme seg

Erna Solberg i sjeldent europeisk selskap. Her sammen med blant andre Angela Merkel og Emmanuel Macron.

Kvelden før, på et adskillig mer opphetet møte, ble EU enige om å tilby Theresa May en livbøye i aller siste sekund. Men Erna Solberg er ikke imponert over Theresa May og britene:

– Det er fortsatt en overhengende fare for en hard brexit, advarer hun.

Solberg mener britene lider av beslutningsvegring.

– Det er jo i og for seg bra med mer tid. Men det viktigste nå er at Storbritannia ikke bare stemmer ned forslag, men faktisk bestemmer seg for noe – en vei videre. Det begynner virkelig å haste, sier Solberg.

Erna Solberg i samtale med Nederlands statsminister, Mark Rutte.

Vil ikke ha britene med i EØS

Britiske politikere, både i det konservative partiet og i Labour, har fortsatt ikke gitt opp tanken på at britene kan ende opp med en myk brexit-utgang.

Norway plus, eller Common Market 2.0, som den myke brexit-løsningen nå heter, er fortsatt et alternativ som diskuteres. Det vil gi Storbritannia en tettere tilknytning til EU, og landet vil kunne bli endel av både det indre marked og EUs tollunion.

Les også

Når man styrer mot avgrunnen, blir selv de bitreste fiender venner. Bli med på innsiden av brexit-dramaet.

Erna Solberg nøt oppmerksomheten fra 27 EU-land fredag.

Men Erna Solberg mener fortsatt at det ikke er noen god idé å få Storbritannia inn i EØS-folden.

– Norge har vært en «stormakt» i EØS. Frykter dere konkurranse om britene kommer inn?

– Nei, det er ikke poenget. Poenget er at britene kun ønsker EØS som en mellomstasjon, og som en vei ut av EU. Vi som er medlemmer av EØS i dag, ønsker det motsatte.

– Vi ønsker et tettere samarbeid med EU. Vi måler heller ikke medlemskapet i EØS gjennom fordeler og ulemper. For Norge er det et verdispørsmål. Det er i dette samarbeidet vi hører hjemme, sier Solberg.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. EØS
  2. Brexit
  3. Erna Solberg
  4. EU
  5. Brussel