Verden

Ecuador: - Snowdens skjebne er i russiske hender

Ecuadors president sier at skjebnen til spionsiktede Edward Snowden nå er fullt og helt i russiske hender.

Ecuadors president Rafael Correa sier at landet ikke kan behandle Edward Snowdens sylsøknad med mindre han reiser til Ecuador eller til en av landets ambassader. Han legger til at skjebnen til den spionsiktede 30-åringen er i hendene til russiske myndigheter. Guillermo Granja / Reuters / NTB scanpix

 • Ntb

President Rafael Correa presiserer at de ikke kan behandle Snowdens asylsøknad før han kommer til Ecuador eller til en av landets ambassader. Snowden befinner seg angivelig fremdeles i transittsonen på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva uten gyldig pass.

— Det er opp til russiske myndigheter å bestemme om han kan forlate flyplassen i Moskva og reise til den ecuadorianske ambassaden. Han vil bli behandlet som en hvilken som helst annen borger, selv om han ikke har pass. Det er klart at dette er en spesiell situasjon, sier Correa.

Snowden har søkt asyl i Ecuador, men uten gyldig pass kan han verken reise videre eller komme seg inn i Russland. President Vladimir Putin har sagt at Snowden ikke kan utleveres fra Russland til USA fordi de to landene ikke har en utleveringsavtale.

- Moralsk galt

Lederen for utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen meldte seg søndag på debatten om håndteringen av Snowden-saken.

Alexej Pusjkov skrev i en Twitter-melding at det ikke handler om hvorvidt Snowden kan være til nytte for Russland, men at dette er en prinsippsak.

— Å overlevere en politisk flyktning er moralsk utillatelig, skriver Pusjkov.

- Ikke vår sak

Samtidig uttalte myndighetene i Kreml at saken ikke er på deres dagsorden.

— Siden dette ikke er vår sak, vet jeg ikke hvilke alternativer som finnes for hvordan dette kan utvikle seg, eller hvilke juridiske aspekter og andre faktorer det dreier seg om, sa en talsmann for president Putin søndag.

USA har siktet Snowden for spionasje, for å ha stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer. (©NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Wikileaks-grunnleggeren kan bli kastet ut fra ambassaden

 2. VERDEN

  Trump ville bedre forholdet til Putin. Nå kan USA og Russland havne i en diplomatisk krig.

 3. VERDEN

  Russland beordrer USA til å kutte staben i Russland med 755

 4. VERDEN

  Russland utviser to tyske diplomater

 5. NORGE

  Etterretningsekspert: – GRU har ekspandert. De har nærmest kolonisert de russiske ambassadene i alle vestlige land.

 6. VERDEN

  Ødelegger regnskog for å bore etter olje