Verden

Slik glapp Boston-mistenkt for FBI

Tamerlan Tsarnajev, mistenkt for å stå bak terrorangrepet i Boston, sto på FBIs liste for mulige terrorister. Problemet er at det gjorde også over en halv million andre.

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Det er nå over en uke siden bombene smalt nær mållinjen under Boston maraton. Tre ble drept og 264 personer skadet i terrorangrepet.

To brødre er mistenkte for å stå bak angrepet. Tamerlan (26) ble drept under pågripelsen fredag, mens Dzjokhar (19) ligger på sykehuset og kommuniserer kun skriftlig med politiet.

Kort tid etter angrepet ble det klart at Tamerlan Tsarnajev tidligere hadde vært i Det føderale politiets (FBI) søkelys.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, skal han i 2011 blitt registrert i Terrorist Identities Datamart Environment, etterretningstjenestens database over terrorister og personer med antatt tilknytning til terroristorganisasjoner (TIDE).

Les også

Ledighet verre enn terror

I 2008 inneholdt denne listen flere enn 540.000 navn, og på grunn av enorme størrelse, overvåker ikke amerikanske etterforskere listen rutinemessig.

Nye opplysninger

Under en lukket høring i etterretningskomiteen i det amerikanske Senatet tirsdag kom det frem flere opplysninger om FBIs håndtering av Tamerlan Tsarnajev de siste årene. Dette skriver avisen Boston Globe mer om:

 • I oktober 2011 ble FBI varslet om Tamerlan av russiske myndigheter. FBI innledet etterforskning, men fant ingen bevis for at han utgjorde en trussel. Han blir samtidig plassert på TIDE-listen

*** I januar 2012 besøkte Tsarnajev Russland, men dette ble ikke fanget opp fordi navnet hans ble feilstavet på passasjerlisten til flyselskapet.**

 • Da han returnerte til USA seks måneder senere, var han blitt degradert til en status som ikke utløser noe nærmere etterforskning. Det er fremdeles uklart hvorfor han fikk en ny status.

*** Omtrent ett år etter at FBI ble varslet første gang, varsler igjen russiske myndigheter om Tamerlan Tsarnajev høsten 2012.**

Har skjedd tidligere

TIDE-listen er en av mange føderale databaser som ble opprettet etter terrorangrepet 11. september 2001.

Systemet har tidligere blitt kritisert for å være ineffektivt, særlig etter det ble klart at Umar Farouk Abdulmutallab, bedre kjent som trusebomberen, sto på listen.

Abdulmutallab forsøkte å sprenge seg selv i luften om bord på et passasjerfly på vei mot landing i Detroit første juledag.

Mystisk armener

For hver dag som går kommer det nye teorier om hva som kan ha vært motivet bak angrepet. I natt snakket onkelen til de to mistenkte, Ruslan Tsarni, om en mystisk armener som fikk god kontakt med Tamerlan Tsarnajev. Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

Les også

Hvorfor gjorde de det, og var de alene? Kunne terrorangrepet vært avverget?

Den kraftige og skallede armeneren, som er utstyrt med rødlig skjegg, er bare kjent under navnet Misha. Han skal selv ha konvertert fra kristendom til islam.

Ifølge Tsarnajev-brødrenes slektninger, var det Misha fikk Tamerlan til å oppgi sin store lidenskap boksing og til å hoppe av musikkstudiene.

Under påvirkning av den noe eldre armeneren ble den unge mannen stadig mer opptatt av radikal islamisme og konspirasjonsteorier som at jøder styrer verden og at CIA sto bak terroraksjonene 11. september 2001.

Han ble også en hissig motstander av USAs krigføring i Irak og Afghanistan, noe slektningene mener at Misha var skyld i.

– På en eller annen måte, overtok han hjernen hans, forteller onkelen Ruslan Tsarni.

 1. Les også

  Avis: Russland advarte gjentatte ganger mot mistenkt bombemann

 2. Les også

  264 behandlet for skader etter Boston-terror

 3. Les også

  De viktigste spørsmålene FBI vil ha svar på

 4. Les også

  CNN: Terrorsiktet i Boston peker på broren som hovedmannen bak angrepet

Tamerlan Tsarnajev (sort caps) har stått på FBIs terrorliste i over ett år. Foto: Bob Leonard

Tamerlan Tsarnajev (26) ble drept under politiets pågripelse sist fredag. Foto: Julia Malakie

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Dortmund er langt fra et enkelttilfelle: Her er ni andre angrep som har rammet idretten hardt

 2. VERDEN

  Belgisk politi hadde utallige sjanser til å avsløre terroren i Paris og Brussel, viser hemmelig rapport

 3. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

 4. VERDEN

  Irma treffer Florida søndag: Guvernøren får kritikk for å ha ignorert klima-advarslene

 5. VERDEN

  Washington Post: Trump sliter med å finne folk som tør jobbe for ham

 6. VERDEN

  Sørgende kubanerne tar Castros aske på fire dagers prosesjon gjennom landet