Verden

Afghanere reiste fra et land i krig og fattigdom. Nå rømmer de hjem – bort fra korona.

Over 120.000 afghanere har returnert fra Iran siden 8. mars. De rømte fra krig og fattigdom i hjemlandet, men flykter nå fra koronaepidemien i Iran.

Tusenvis av afghanske flyktninger forlater Iran og vender tilbake til Afghanistan. Bildet er tatt 18. mars. Foto: Hamed Sarfarazi, AP/NTB scanpix

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Afshin Ismaeli
    Journalist

Iran er blant de landene i verden som har hatt flest dødsfall på grunn av koronapandemien, ifølge Verdens helseorganisasjon. 2234 er døde, mens 29.406 er rapportert smittet, ifølge offisielle tall.

Folk flest i Iran stoler ikke på de offisielle tallene. Uavhengige iranske medier melder at over 4500 er døde som følge av epidemien.

Frykten er blitt så utbredt at rekordmange afghanere som har bodd i Iran, nå reiser tilbake til Afghanistan. Det bor cirka 3 millioner afghanere i Iran. Nærmere 1 million av dem er flyktninger.

Afghanske helsearbeidere måler temperaturen til afghanere som har returnert fra Iran. Bildet er tatt ved Islam Qala-grenseovergangen ved den afghanske byen Herat. Foto: Hamed Sarfarazi, AP/NTB scanpix

Opptil 20.000 over grensen hver dag

– Siden 8. mars har 122.000 afghanere forlatt Iran ved Islam Qala-grenseposten, opplyser Nicholas Bishop i FNs organisasjon for migrasjon, IOM.

Ved Islam Qala-grenseposten og en annen grensepost lenger sør, har det passert opptil 20.000 afghanere per dag.

– Dette er det høyeste antallet grensepasseringer fra Iran til Afghanistan noensinne. Årsaken er frykten for koronaviruset, sier Bishop.

Afghanere som bor i Iran har klaget over at de ikke får hjelp ved sykehusene i Iran. Foto: Koosha Mahshid Falahi, Mizan News Agency/AP/NTB scanpix

Ingen kontroll ved grensen

En av dem som har returnert, er Namatjan Tuhidi (27) fra Kabul. Han har vært i Iran for å ta en mastergrad i sosiologi og var svært redd for å bli smittet av koronasmitten.

Han holdt seg hjemme i studenthybelen i Teheran, men da universitetet ble stengt og han ble kastet ut av studenthybelen, så han ingen annen løsning enn å returnere til Afghanistan. Flyene var innstilt, men han kom seg over grensen ved Herat for 10 dager siden.

– Det var ingen effektiv kontroll. Også de som er smittet, kan ha kommet seg over grensen, sier han. Nå bor han i Kabul og rapporterer at mange fortsetter sitt liv som før. Mange forstår ikke hvordan smitten skjer eller setter sin lit til at Gud avgjør om de skal bli smittet eller ikke.

Ferske videobilder fra muslimenes hellige steder i Iran og Irak viser at de er godt besøkt. Folk kommer dit for å be om Guds hjelp til å bli kvitt sykdommen.

Dette er ikke et bilde fra et sykehus, men fra en bank i Teheran. Bildet er tatt 17. mars. Foto: Wana News Agency, Reuters/NTB scanpix

Regner ikke med å få helsetilsyn i Iran

Mange av de afghanske migrantene i Iran mangler papirer og har ingen tillit til at de kan få noe helsestell i Iran. Noen har allerede opplevd av de nektes hjelp på sykehusene i Iran. Mange vet lite om hvordan viruset smitter eller hvilke folkegrupper som er mest utsatt.

– De vil bare komme seg hjem i en krisesituasjon, sier Bishop.

Nå har Iran forbudt reiser mellom landets byer. Det kan ha gjort det vanskeligere for afghanere å bevege seg mot grensen.

Les også

Korona-dagboken: «Det er tomt her. Ut av ingenting vokser det frem en følelse av savn.»

Mange høytstående tjenestemenn er blitt smittet med koronaviruset. Dette bilder er fra et møte i regjeringen den 18. mars. Foto: Office of the Iranian Presidency, AP/NTB scanpix

– Snart vil gatene fylles med lik

En lege som arbeider i et sykehus i en av Teherans forsteder, forteller at alle sykehusene er fulle, og at mesteparten av helsepersonellet er blitt smittet med koronaviruset.

– Snart kommer gatene til å fylles med lik. Ingen kommer til å våge å røre dem, spår legen. Han vil ikke bli navngitt, fordi han frykter represalier fra myndighetene.

For to måneder siden advarte han om at pasientene hans hadde symptomer på koronasmitten. Myndighetene ville ikke høre, hevder han.

Brannmenn bruker apparater de sier skal desinfisere gatene i forkant av newroz, det persiske nyttår. Bildet er tatt 18. mars. Foto: Wana News Agency, Reuters/NTB scanpix

Helsearbeiderne fortsetter å jobbe selv om de er koronasmittet. Dermed risikerer de å smitte pasientene som ikke allerede er blitt smittet.

– Jeg forventer en katastrofe i Iran, sier legen.

En nesten folketom gate i Teheran søndag 22. mars. Foto: Vahid Salemi, AP/NTB scanpix

Begravelsen der hele landsbyen kan ha blitt smittet

En av innbyggerne i byen Bukan forteller at begravelsen foregikk på tradisjonelt vis ved at flere hundre mennesker samlet seg i ett rom og satt tett sammen i sorg i flere timer. Når de hilste på hverandre, så var det med kyss, klemmer og håndhilsing.

Fortsetter å slite med sanksjonene

Iran har appellert til USA om å oppheve sanksjoner de sier hindrer import at mat og medisiner. USA har svart at de ikke vil heve sanksjonene. Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, har nektet å motta amerikansk hjelp, samtidig som han fremmer konspirasjonsteorier om at viruset er menneskelaget i USA.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Iran
  4. Afghanistan