Krav om uavhengig etterforskning av Mursis død

Dødsfallet til Egypts fengslede eks-president Mohamed Mursi må etterforskes, krever menneskerettsorganisasjoner.

Egypts tidligere president Mohamed Mursi fotografert under en rettssak i mai 2014. Mandag døde han i retten etter å ha sittet fengslet i nesten seks år, mesteparten av tiden i isolasjon. Foto: Tarek el-Gabbas / AP / NTB scanpix

Mursi (67) ble gravlagt tirsdag, én dag etter at han kollapset under et rettsmøte i Kairo.

Ifølge påtalemyndigheten ble han raskt fraktet til sykehus etter å ha kollapset inne i et glassbur i rettssalen. Han skal ha dødd av hjertestans før han nådde fram til sykehuset.

Human Rights Watch (HRW) mener dødsfallet var fullstendig forutsigbart ettersom egyptiske myndigheter verken har gitt ham medisiner eller latt ham få besøk fra familien i fengselet.

Dødsfallet og behandlingen av Mursi bør granskes av FNs menneskehetsråd, mener organisasjonen.

Satt i isolasjon

– Tidligere president Mursis død skjedde etter flere års feilbehandling, stadig forlengede perioder med isolasjon, utilstrekkelig medisinsk oppfølging og frarøvelse av kontakt med familien, sier regiondirektør Sarah Leah Whitson i HRW.

Neste uke samles FNs menneskerettsråd (UNHRC). Whitson mener det der bør tas initiativ til en etterforskning av pågående brudd på menneskerettighetene i Egypt, deriblant behandlingen av innsatte i fengsler og Mohamed Mursis død.

Samtidig oppfordres Egypt av menneskerettsorganisasjonen Amnesty International til å gjennomføre en egen, uavhengig etterforskning av dødsfallet.

Ubehandlet diabetes

I løpet av seks år i fengsel skal den tidligere presidenten systematisk ha blitt nektet behandling for diabetes og ofte blitt holdt i isolasjon.

I perioder levde han i frykt for å bli forgiftet og spiste bare hermetisert mat. Da familien sist fikk treffe ham i september i fjor, fortalte han at han bodde på en celle uten seng og derfor måtte sove på gulvet.

– Egyptiske myndigheter har i alle fall begått grov urett mot Mursi ved å nekte ham et minimum av rettigheter som innsatt i fengsel, sier Whitson.

Mursi tilhørte den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap. Tidligere har også andre av brorskapets ledere dødd i fengsel i Egypt.

Dømt til døden

Mursi ble valgt til president i 2012 i kjølvannet av den arabiske våren.

Året etter ble han styrtet av militæret, og Det muslimske brorskap ble forbudt. I 2015 fikk Mursi en lang fengselsstraff før han ble dømt til døden – men dødsdommen ble senere opphevet.

Rettsmøtet mandag dreide seg om anklager om spionasje. Mursi kollapset kort tid etter å ha snakket i retten, ifølge en kilde som nyhetsbyrået AP har vært i kontakt med. Han hadde blant annet advart om at han satt på hemmeligheter han kunne avsløre.

Mursis familie sier de ikke fikk lov til å gravlegge ham i hjembyen i Sharqia-provinsen. Eks-presidenten ble i stedet stedt til hvile på en gravlund øst i Kairo der også andre kjente islamister er gravlagt. Sikkerhetsvakter sørget for å holde journalister og fotografer borte fra begravelsen.