Italiensk redningsbåt med flyktninger trosset Salvini og la til kai i Italia

En italiensk redningsbåt med over 40 migranter og flyktninger har lagt til kai på Lampedusa, til tross for at italienske myndigheter har nektet dem dette.

Den italienske redningsbåten Alex seiler inn til øya Lampedusa. Mannskapet om bord har trosset Italias forbud mot å legge til kai.

Mannskapet på redningsbåten, som drives av den italienske organisasjonen Mediterranea Saving Humans, har erklært krisetilstand og trosset både italienske myndigheter og havnevesenet på Lampedusa da båten la til kai.

Les også

To nye skip med reddede migranter venter. Italia nekter dem å komme i land.

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier lørdag at ingen av de om bord vil få gå i land på den italienske øya.

– Jeg vil ikke tillate personer som gir blaffen i italienske lover og som hjelper menneskesmuglere, å gå i land, sier Salvini i en ny uttalelse.

Som svar til Salvini krever Mediterranea at personene de har reddet får gå i land og understreker at de har seilt til den eneste mulige trygge havnen.

– De skipbrudne og mannskapet er utslitte. De reddede trenger å bli tatt hånd om. Dette er en surrealistisk situasjon og det er en unødvendig ondskap å forlenge ventetiden, tvitrer Mediterranea.

Tysk båt på vei

Den italienske redningsbåten Alex legger til kai på øya Lampedusa, til tross for forbud.

Båten plukket opp 54 mennesker torsdag, men 13 av dem har tidligere fått gå i land av medisinske årsaker.

Også en tysk redningsbåt har satt kursen mot den italienske middelhavsøya etter å ha reddet 65 mennesker fra en gummibåt i internasjonalt farvann utenfor Libya torsdag.

– Vi er ikke skremt, men styrer i stedet mot den nærmeste trygge havnen, heter det i en Twitter-melding fra båten Alan Kurdi, som driftes av organisasjonen Sea-Eye.

Sea-Eye opplyser at de har informert myndighetene i både Libya, Italia, Malta og Tyskland om redningsoperasjonen.

Konfronterer Salvini

Leger hjelper en gravid kvinne om bord på det italienske skipet som nå ha trosset forbudet og lagt til kai. Bildet ble tatt torsdag.

De to organisasjonene ser ut til å være fast bestemt på å konfrontere linjen til Italias innenriksminister Matteo Salvini, som går ut på at ingen private redningsfartøy får legge til kai i Italia.

I juni utstedte han en ordre som innebærer at kapteiner, eiere og operatører kan ilegges bøter på opptil 50.000 euro – nesten en halv million kroner – hvis redningsbåter entrer italiensk farvann uten tillatelse.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer skriver på Twitter at Tyskland er klar til å ta imot noen av de potensielle asylsøkerne, som et ledd i en «europeisk solidaritetsløsning».

Italiensk tollvesen reiste lørdag ut til den tyske båten for å gi beskjed om at den ikke får legge til kai.

En talsmann for det tyske utenriksdepartementet sa lørdag at man må finne en trygg havn, og at personene om bord må fordeles mellom ulike EU-land.

Libya er herjet av kamper mellom to maktbastioner og en rekke militsgrupper. Tirsdag ble en interneringsleir for flyktninger og migranter rammet av et luftangrep, og over 50 mennesker ble drept.

Kaptein til retten

De to redningsoperasjonene er blitt gjennomført etter at tyske Carola Rackete, kaptein på redningsbåten Sea-Watch 3, trosset italienske myndigheter og tvang båten med 40 migranter og flyktninger til havn i Lampedusa etter å ha blitt nektet å legge til kai i to uker.

Rackete ble pågrepet ved ankomst, men er nå løslatt. Hun har allerede måttet stille i retten en gang, men da avviste dommeren saken. Tirsdag må hun møte i retten igjen, anklaget for å ha medvirket til ulovlig innvandring.

Selv har hun anmeldt Italias innenriksminister Matteo Salvini for ærekrenkelser etter at han kalte henne en «en rik og bortskjemt tysk kommunist». Salvini er også anmeldt for å ha hisset til kriminell adferd.

– Det er han som skaper hatbølgene, sier Racketes italienske forsvarer Alessandro Gamberini.