Verden

Ikea sparket ansatt etter hets mot homofile. Nå truer politikere med boikott.

I Polen raser politikere fra regjeringspartiet mot Ikea. De anklager det svenske selskapet for å tvinge sine verdier på polakkene.

Ikea åpnet sitt første varehus i Polen i 1991 og har i dag 10 butikker i landet. Dette bildet er tatt i et varehus i Warszawa, mens den omtale episoden der en person mistet jobben skjedde i Krakow. Foto: Jaap Arriens / NurPhoto via ZUMA Press/NTB scanpix

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Da Ikea avholdt et arrangement som uttrykte solidaritet med LHBT-minoriteten, postet den ansatte Tomasz K. en hatefull kommentar på selskapets intranett. Han nektet å trekke den tilbake og mistet deretter jobben ved varehuset i Krakow, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

– Jeg er rystet. Jeg er blitt leid inn for å selge møbler, men jeg er katolikk og dette er ikke mine verdier, sier han.

Ikea skriver i en pressemelding at flere ansatte henvendte seg til ledelsen på grunn av kommentaren. Tomasz K. brukte bibelsitater om død og blod i sammenheng med homofiles skjebne.

Alexandra Stube (18) kjemper for likestilling for alle. I mange polske byer arrangeres det nå pride-parader, men voldstruslene henger over dem. Foto: Øyvind Tveter

«Kulturkamp»

Justisminister Zbigniew Ziobro sier dette viser hvordan utenlandske selskaper diskriminerer polakker som ikke deler deres verdier. – Det er en absolutt skandale, sier han ifølge Bloomberg.

Regjeringspartiet i Polen, Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), mener at de står i en kulturkamp der tradisjonelle polske katolske verdier trues av homofiles rettigheter og feiring av Pride, blant annet.

Også den katolske kirken i Polen kritiserer Ikea.

– Det er uakseptabelt å angripe en arbeidstager som ikke ønsker LHBT-indoktrinering på arbeidsplassen, heter det i en uttalelse fra biskopene. De uttrykker bekymring for hvordan «LHBT-propaganda» brukes også i andre selskaper og i skolen.

Politikere fra PiS har stått i kø for å fordømme det svenskeide varehuset. Visejustisminister Marcin Romanowski vil at Ikea skal be det polske folk om unnskyldning.

I Polen er homofile utpekt til den nye fienden:

Joachim Brudzinski, tidligere innenriksminister og nyvalgt medlem av Europaparlamentet, anklager Ikea for å behandle Polen som «sin egen herregård».

– Det mest forbløffende er at dagens ledelse for Ikea – et selskap etablert av en person anklaget for eksepsjonell antisemittisme og til og med sympati for nazitysklands nazister – vil tvinge arbeidstagere til å adoptere holdninger som bekrefter eller støtter LHBT-miljøer, sier Brudzinski ifølge den regjeringsnære nyhetsportalen wpolityce.pl.

Joachim Brudzinski, tidligere innenriksminister, anklager Ikea for å bruke Polen som «sin egen herregård». Foto: Kacper Pempel/Reuters/NTB scanpix

Vil boikotte Ikea

Ifølge Ikeas pressemelding er det ikke den ansattes holdninger som er årsaken til at han mistet jobben, men at han insisterte på å uttrykke sine synspunkt på en måte som går utover kollegene.

Brudzinskis kollega i både partiet og i EU-parlamentet, Patryk Jaki, sier at «problemet er at det i Polen blir forsøkt skapt en verden der folk som ikke deler LHBT-anti-verdiene, vil bli forfulgt». Han oppfordrer til boikott:

– Jeg tenker at nå er et godt tidspunkt for polakkene å vise at vi ikke aksepterer dette. Det må vi gjøre på en måte som skader konsernene mest, altså økonomisk. Heldigvis er det mange selskaper i Polen som tilbyr det samme som Ikea.

Oppsigelsessaken er under etterforskning av myndighetene. Ikea i Polen la 4. juli ut en ny pressemelding der de sier at «skalaen på misforståelser av situasjonen har nådd et sånt nivå» at de avstår fra å kommentere saken videre.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/5ed45c1a7fe6165a27adce8bdf964cdf/spelt%20uriks%20hits%20pr%2024%20juni? 1562323598972

Les mer om

 1. LHBT
 2. Ikea
 3. Polen

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  I Polen erklæres homofrie soner

 2. VERDEN
  Publisert:

  Polen erklærer homo-frie soner. Likevel kan landet være i ferd med å bli mer liberalt.

 3. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Fire dager før valget kunne Polens president skryte av dette møtet. Men er det nok til å vinne?

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Antifeminisme spilte en rolle i det polske valget

 5. VERDEN
  Publisert:

  Polen har fått 19 milliarder fra Norge, men én tildeling provoserer polakkene: – Politisk vold

 6. VERDEN
  Publisert:

  Valgdagsmåling: Dødt løp i presidentvalget i Polen