Ikea sparket ansatt etter hets mot homofile. Nå truer politikere med boikott.

I Polen raser politikere fra regjeringspartiet mot Ikea. De anklager det svenske selskapet for å tvinge sine verdier på polakkene.

Ikea åpnet sitt første varehus i Polen i 1991 og har i dag 10 butikker i landet. Dette bildet er tatt i et varehus i Warszawa, mens den omtale episoden der en person mistet jobben skjedde i Krakow.

Da Ikea avholdt et arrangement som uttrykte solidaritet med LHBT-minoriteten, postet den ansatte Tomasz K. en hatefull kommentar på selskapets intranett. Han nektet å trekke den tilbake og mistet deretter jobben ved varehuset i Krakow, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

– Jeg er rystet. Jeg er blitt leid inn for å selge møbler, men jeg er katolikk og dette er ikke mine verdier, sier han.

Ikea skriver i en pressemelding at flere ansatte henvendte seg til ledelsen på grunn av kommentaren. Tomasz K. brukte bibelsitater om død og blod i sammenheng med homofiles skjebne.

Alexandra Stube (18) kjemper for likestilling for alle. I mange polske byer arrangeres det nå pride-parader, men voldstruslene henger over dem.

«Kulturkamp»

Justisminister Zbigniew Ziobro sier dette viser hvordan utenlandske selskaper diskriminerer polakker som ikke deler deres verdier. – Det er en absolutt skandale, sier han ifølge Bloomberg.

Regjeringspartiet i Polen, Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), mener at de står i en kulturkamp der tradisjonelle polske katolske verdier trues av homofiles rettigheter og feiring av Pride, blant annet.

Også den katolske kirken i Polen kritiserer Ikea.

– Det er uakseptabelt å angripe en arbeidstager som ikke ønsker LHBT-indoktrinering på arbeidsplassen, heter det i en uttalelse fra biskopene. De uttrykker bekymring for hvordan «LHBT-propaganda» brukes også i andre selskaper og i skolen.

Politikere fra PiS har stått i kø for å fordømme det svenskeide varehuset. Visejustisminister Marcin Romanowski vil at Ikea skal be det polske folk om unnskyldning.

I Polen er homofile utpekt til den nye fienden:

Joachim Brudzinski, tidligere innenriksminister og nyvalgt medlem av Europaparlamentet, anklager Ikea for å behandle Polen som «sin egen herregård».

– Det mest forbløffende er at dagens ledelse for Ikea – et selskap etablert av en person anklaget for eksepsjonell antisemittisme og til og med sympati for nazitysklands nazister – vil tvinge arbeidstagere til å adoptere holdninger som bekrefter eller støtter LHBT-miljøer, sier Brudzinski ifølge den regjeringsnære nyhetsportalen wpolityce.pl.

Joachim Brudzinski, tidligere innenriksminister, anklager Ikea for å bruke Polen som «sin egen herregård».

Vil boikotte Ikea

Ifølge Ikeas pressemelding er det ikke den ansattes holdninger som er årsaken til at han mistet jobben, men at han insisterte på å uttrykke sine synspunkt på en måte som går utover kollegene.

Brudzinskis kollega i både partiet og i EU-parlamentet, Patryk Jaki, sier at «problemet er at det i Polen blir forsøkt skapt en verden der folk som ikke deler LHBT-anti-verdiene, vil bli forfulgt». Han oppfordrer til boikott:

– Jeg tenker at nå er et godt tidspunkt for polakkene å vise at vi ikke aksepterer dette. Det må vi gjøre på en måte som skader konsernene mest, altså økonomisk. Heldigvis er det mange selskaper i Polen som tilbyr det samme som Ikea.

Oppsigelsessaken er under etterforskning av myndighetene. Ikea i Polen la 4. juli ut en ny pressemelding der de sier at «skalaen på misforståelser av situasjonen har nådd et sånt nivå» at de avstår fra å kommentere saken videre.