Verden

Gater og kjellere i New York fulle av vann

OSLO/NEW YORK (Aftenposten.no): Irene har fart mildere med New York enn forventet, men vannmassene preger flere områder.

  • Jeanette Sjøberg
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Til tross for at ødeleggelsene etter orkanen Irene så langt har vært mye mindre enn forventet i New York, er flere områder rammet av flom.

Irene ble søndag nedgradert til tropisk storm, og traff New York-området søndag morgen lokal tid.

Hudson River og East River gikk over sine bredder, og sendte flomvann innover deler av Mathattan.

— Ser ut til å lysne

— Flere områder i byen er oversvømmet av litt bølger og regn, men alt i alt tror jeg vi har kommet oss gjennom dette, sier sjef for nødtjenestene i New York by, Joseph Bruno til CNN, og legger til:

— Det ser faktisk ut til å lysne.

Ground Zero og minnesenteret, som offisielt skal åpnes om knappe to uker, har kommet seg vel igjennom stormen.

Utelivet åpner igjen

Stadig flere restauranter og klubber melder at de søndag kveld vil ha åpent som normalt.

Men ettersom det ikke vil være kollektive trafikktilbud, vil ikke teatrene på Broadway åpne.

Det er også mange av dem som har søkt husly i tilfluktsrom som ikke kommer seg hjem før metroen er tilbake i normal drift, trolig ikke før mandag.

Færre arrestasjoner under uværet

Orkanen Irene kuttet kriminaliteten i New York dramatisk. På en normal lørdagskveld arresteres det 345 personer i New York. Men denne lørdagen ble bare 45 personer arrestert, opplyste byens borgermester Michael Bloomberg på en pressekonferanse.

Før evakueringen av folk ble det spekulert i at det ville bli flere arrestasjoner, noe som nå altså er motbevist.

New York hadde utkalt store ekstrastyrker av politi og folk fra heimevernet.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg sier at evakueringsordren oppheves klokken 15 i dag, og at det er ventet at New York børsen og offentlige kontorer vil være åpne som vanlig i morgen.

14 rapportert omkommet

Stormens senter er søndag ettermiddag over sørøstre del av delstaten New York og sydlige del av delstaten New England, og vil bevege seg nordover i New England og over østlige Canada senere søndag kveld lokal tid.

Irene ble ikke den katastrofen mange på forhånd hadde fryktet, men minst 14 mennesker skal ifølge nyhetsbyråer ha mistet livet i strabasene rundt uværet.

Flere hundre tusen mennesker ble evakuert og tre millioner mennesker anslås å ha mistet strømmen da stormen traff østkysten.

En gutt står oppå en avisboks i Soho, Manhattan. Vannmassene preget store deler av byen søndag ettermiddag. FOTO: REUTERS/SCANPIX

— Vann i alle kjellere

Norske Jarl Haugedal har et hotell fullt av nordmenn i byen Jersey City i New Jersey, med utsikt rett over til Manhattan.

Han forteller at gater og kjellere i området er oversvømt.

- Veiene er oversvømt så langt jeg kan se, en halv meter i hovedveien inn til Jersey City. Men de har meldt strålende sol ifra i morgen, så da skal vi nok få tørket opp, skriver Haugedal i en epost til Aftenposten.no.

Nå bekymrer han seg over oversvømte kjellere i leiligheter han leier ut i området.

— Vi har 20 leiligheter som leies ut, og der er det vann i alle kjellere. Vinden har avtatt, men det er stadig vann som kommer inn fra elven, melder han.

Norske Jarl Haugedal har dristet seg ut i oversvømte gater i Jersey City i New Jersey. FOTO: PRIVAT

Brann— og politimenn på tur

På hotellet som Haugedal eier, bor det en gruppe med 50 norske brann- og politfolk, som er i New York for å delta på det interansjonale idrettsarrangementet World Fire and Police Games.

— Vi vurderte grundig om vi skulle evakuere, blant annet gjennom dialog med utenriksdepartementet, men vi bestemte oss for å bli boende, sier Ole Anders Holmvåg fra Trøndelag brann- og redningstjeneste til Aftenposten.no.

Gruppen bor i en skyskraper fra 18. etasje og oppover. Han sier situasjonen nå er mye roligere enn tidligere, og er på vei en tur ut i gatene i Jersey City.

— Det var vanvittig mye vind i natt, slik at bygningene svaiet. Men det er rolig og fin stemning nå, sier Holmvåg.

Les også

  1. - New York er en spøkelsesby

  2. Frykter «Irene» skal gi flom i New York