Nær 2.000 pågrepet i arrestbølge i Egypt

Nesten 100 barn og unge er blant 1.915 mennesker som er pågrepet og fengslet i kjølvannet av helgens demonstrasjoner i Egypt, ifølge menneskerettsgruppe.

Demonstranter roper slagord mot regimet under en demonstrasjon i Egypts hovedstad Kairo lørdag. Folkemengden ble spredt av politistyrker. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix
  • NTB
Egypts president Abdel Fattah el-Sisi talte i FN-hovedkvarteret i New York tirsdag. Dagen før møtte han president Donald Trump, som roste ham for å ha brakt «orden» til det nordafrikanske landet. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Det egyptiske senteret for økonomiske og sosiale rettigheter la torsdag ut en uttalelse på sin offisielle Facebook-side der de opplyste at det er minst 96 barn eller ungdommer blant de pågrepne.

Flere av de pågrepne er fremtredende kritikere av president Abdel-Fattah al-Sisi. Blant dem er menneskerettsadvokater, professorer og opposisjonelle.

Det brøt i forrige uke ut sjeldne demonstrasjoner i Kairo og flere andre provinser i Egypt. Hundrevis av demonstranter deltok i markeringer med krav om at president Abdel-Fattah al-Sisi må gå av.

Helgens demonstrasjoner ble raskt brutt opp av politiet, men i de påfølgende dagene er det meldt om stadig flere pågripelser.

Dette skjer i takt med at demonstranter oppfordringer til nye masseprotester på sosiale medier. Sisi-motstandere har bombardert nettet med sinte videoer og emneknagger. Egyptiske myndigheter har ennå ikke klart å slå ned på kritikere som ytrer seg på internett. I løpet av den siste uken har nettsteder som Twitter og Facebook forvandlet seg til digitale slagmarker.

Aktivister har hentet inspirasjon fra flere virale videoer som er lagt ut på Facebook av den egyptiske entreprenøren og skuespilleren Mohamed Aly. Han har anklaget Sisi og militæret for korrupsjon.

Sisi forbød demonstrasjoner da han tok makten i et kupp i 2013, og hans maktapparat har siden slått brutalt ned på meningsmotstandere, og titusenvis er fengslet.