Verden

Massivt angrep på Kunduz slått tilbake

Taliban iverksatte lørdag et massivt angrep på Kunduz, en av Afghanistans største byer. Minst 15 mennesker er drept og 75 såret, opplyser myndighetene.

Afghanske regjeringssoldater kommer til Kunduz for å jage Taliban ut av byen. Foto: Bashir Khan Safi / AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

Angrepet fant sted samtidig som Taliban sitter i forhandlinger med USA om en slutt på den lengste krigen USA har vært involvert i, og USAs utsending til samtalene, Zalmay Khalilzad, varslet Taliban på Twitter at slike angrep må ta slutt.

Regjeringens talsmann Sediq Seddiqi opplyste lørdag at afghanske sikkerhetsstyrker kjempet mot Taliban-krigere i deler av byen og prøvde å presse dem ut i utkanten. Kunduz er en strategisk viktig by som gir tilgang både til Nord-Afghanistan og til Kabul, 350 kilometer borte.

Selvmordsbomber

Mens sikkerhetsstyrkene fortsatt kjempet for å drive Taliban ut av byen, utløste en selvmordsbomber en bombe i byens viktigste gatekryss. Ti mennesker ble drept og elleve såret i eksplosjonen.

Episoden fant sted mens politimesteren ble intervjuet av journalister. Politisjefen ble såret, men slapp fra det med livet i behold. Men hans talsmann og flere journalister og soldater var blant de drepte.

Taliban påtok seg raskt ansvaret for bombeangrepet, som skjedde kort etter at landets forsvarsminister og innenriksminister hadde besøkt byen og forsikret at hæren hadde drevet Taliban ut. Sjefen for USAs styrker i Afghanistan, general Scott Miller, hadde også besøkt byen.

Afghanske myndigheter bekreftet at soldater er drept i kampene, men ville ikke si hvor mange. Derimot understreket de at 60 Taliban-krigere var drept.

Fortsatt skyting

Da mørket falt på lørdag, kunne skyting fortsatt høres i utkanten av byen.

Tre døde sivile og to døde soldater ble fraktet til sykehuset i byen tidligere på dagen, og minst 80 sårede sivile fikk behandling, blant dem barn og kvinner, ifølge provinsens helsedirektør, Esanullah Fazeli.

Han sa at opprørerne en kort stund tok kontroll over sykehuset, men at de dro igjen da staben fortalte dem at pasientene kunne bli skadd i kryssild.

Taliban angrep byen fra flere kanter natt til lørdag. Noen timer senere avviste forsvarsminister Asadullah Khalid at byen hadde kollapset.

Fortsetter angrepene

Taliban, som i dag kontrollerer rundt halvparten av landet, har fortsatt med sine blodige angrep på sivile og militære selv mens deres ledere sitter i forhandlinger med Khalilzas i Qatar. Samtalene fortsatte lørdag, og begge sider sier de er nær enighet.

Men en analytiker, tidligere innenriksminister Mirza Mohammad Yarmand, sier lørdagens angrep viser at Taliban ikke er interessert i en våpenhvile, noe som lenge har vært et sentralt punkt i forhandlingene.

Taliban klarte i 2015 å få kontroll over Kunduz, men ble den gang også presset ut. Siden har de utført en rekke angrep på byen.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De ekstreme islamistene sier de ønsker fred. Det er to grunner til at de likevel fortsetter å krige.

 2. VERDEN

  Bøndene ville plukke pinjekjerner fra trærne. USA trodde de var fra IS.

 3. VERDEN

  Taliban avviser at de vil møte representanter for den afghanske regjeringen i Oslo

 4. VERDEN

  Trump avlyser møter med Taliban og Ghani

 5. VERDEN

  IS tar på seg skylden for angrepene i Kabul

 6. VERDEN

  Mange drept og såret av bombe ved sykehus i Afghanistan