Gisseltakere lagret trolig våpen inne i gassanlegget

Terrorgruppen som angrep gassanlegget i In Aménas i Algerie hadde trolig forhåndslagret utstyr og våpen inne på anlegget.

afp000464787-i3uLtV7Ijm.jpg

Tidligere har flere kilder opplyst at terroristene hadde folk på innsiden før de angrep. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) bekrefter overfor VG at også UD har disse opplysningene:–

Vi har rapporter om at terroristene hadde folk på innsiden som har gjort forarbeid over tid, for eksempel hadde de forhåndslagret utstyr inne på anlegget, sier Eide.

Les også

Ingen returneres mot sin vilje til In Aménas

VG skriver at andre kilder rapporterer om at det også var forhåndslagret våpen inne på anlegget.Hvis disse opplysningene er riktige, kan man sette spørsmålstegn ved sikkerheten og kontrollen av folk som har passert inn og ut av gassanlegget, som eies og drives i fellesskap av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

Flere eksperter har allerede gått ut i mediene og kritisert nettopp sikkerheten ved anlegget.Dagens Næringsliv skriver at BP gjentatte ganger ble tipset om at et av transportselskapene som hadde avtale med anlegget, har tette familiebånd til et medlem av al-Qaida.

Disse opplysningene blir gjengitt i den algeriske avisen Liberté, som hevder at al-Qaida infiltrerte In Aménas-anlegget via et transportselskap som i tre år har hatt avtale med anlegget. En av lederne for organisasjonen al-Qaida i det islamske Maghreb skal ifølge avisen ha en bror som driver transportselskapet.

– Dette er en blant de mange opplysninger i denne situasjonen som må ettergås grundig, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil