Verden

Ny statsminister på NATOs siste dag i Libya

Overgangsrådet i Libya har utpekt forskeren Abdul al-Raheem al-Qeeb til ny midlertidig statsminister. Samtidig avslutter NATO sitt oppdrag i landet.

Libyas nyvalgte statsminister Abdul al-Raheem al-Qeeb med NTC-leder Mustafa Abdul Jalil
  • Ntb

— Vi garanterer at vi kommer til å bygge en nasjon som respekterer menneskerettigheter og som ikke aksepterer menneskerettsbrudd. Men vi trenger tid, sa Al-Qeeb etter å ha fått i oppgave å lede landet i en overgangsfase.

Al-Qeeb, som er fra hovedstaden Tripoli, vant over fire andre kandidater og fikk 26 av 51 stemmer. Han erstatter Mahmoud Jibril, som tidligere lovet å gi seg som leder for overgangsregjeringen så snart Libya offisielt var erklært frigjort.

— Denne avstemningen viser at Libya kan bygge sin egen framtid, sa Jibril.

Ifølge et veikart Det nasjonale overgangsrådet (NTC) har lagt fram, skal rådet gi fra seg makten til en valgt forsamling innen åtte måneder. Det skal holdes valg på nasjonalforsamling i Libya innen 20 måneder, ifølge veikartet. Planen ble lansert da Libya ble erklært frigjort tre dager etter at Muammar Gaddafi ble drept 20. oktober.

Oppdrag avsluttet

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøkte Libya mandag, på den siste dagen av alliansens militæroperasjon i landet. Der hadde han blant annet samtaler med de nye makthaverne i Libya

— Ved midnatt er et vellykket kapittel i NATOs historie over. Men dere har samtidig begynt å skrive et nytt kapittel i Libyas historie, sa Rasmussen på en pressekonferanse sammen med NTC-leder Mustafa Abdel Jalil.

Fogh Rasmussen sier at selv om militæroperasjonen under det nåværende FN-mandatet avsluttes, er det ikke utelukket at alliansen i framtiden kan bistå NTC i Libya.

— Vi har tidligere gjort det klart at dersom det nye politiske lederskapet i Libya ber om det, står NATO rede til å hjelpe dem under overgangen til demokrati.

Startet i mars

Militæroperasjonen ble innledet 31. mars og hadde som mål å opprettholde flyforbudssonen over Libya og beskytte sivile libyere mot angrep fra Gaddafis soldater, punkter i en resolusjon som ble vedtatt av Sikkerhetsrådet kort tid i forveien.

Kun en håndfull av NATOs 28 medlemsland har deltatt i operasjonen, deriblant Norge, som har bidratt med flere jagerfly og militærpersonell.

— Vi har til fulle oppfylt det historiske mandatet fra FN om å beskytte det libyske folk og å opprettholde flyforbudssonen og våpenembargoen, sa Fogh Rasmussen da han i forrige uke kunngjorde at operasjonen skulle avsluttes mandag. (©NTB)

Les også

  1. - Atomvåpen funnet i Libya

  2. - Gadafis sønn søker flytransport til Haag

  3. Gadafis familie vil klage NATO inn for ICC