Verden

Terrorsaken toppet utenlandske nettaviser

Flere utenlandske medier slår opp de sakkyndiges konklusjon på sine nettsider.

FS00005240.jpg
  • Elisabeth Rodum
FS00005242.jpg
FS00005243.jpg
FS00005239.jpg
FS00005241.jpg
FS00005245.jpg

Det var et stort oppmøte fra både norsk og utenlandsk presse da de sakkyndige la frem sin rapport om terrorsiktede Anders Behring Breivik mentale helse og konklusjonen om at han er strafferettslig utilregnelig.

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni.

Mange utenlandske medier dekket pressekonferansen i Oslo direkte, og saken toppet de større nettavisene i Skandinavia og enkelte europeiske medier.

De fleste nettavisene er opptatt av at de sakkyndiges konklusjon kan føre til at Behring Breivik slipper å sone i fengsel.

Les også

Dette betyr rettspsykiaternes konklusjoner

— Han var syk under terrorhandlingen, skriver svenske Aftonbladet.se.

Avisen skriver at når rettspsykiaterne har bedømt ham til å være syk og ikke tilregnelig når han drepte 77 personer 22. juli i år, så betyr det at han med all sannsynlighet kommer til å idømmes psykiatrisk forvaring fremfor fengsel.

Avisen påpeker at retten kan utnevne flere eksperter dersom man ikke er fornøyd med begge de sakkyndiges konklusjoner.

Også Dagens Nyheter hadde rettspsykiaternes rapport på oppslagsplass og vinkler på at Anders Behring Breivik kan slippe fengsel.

Les også

Derfor mener de Behring Breivik ikke kan straffes

— Psykotisk Breivik kan slippe fengsel, skriver svenske DN.se.

Danske Politiken følger pressekonferansen i Oslo, og skriver det er i strid med norsk lovgiving å dømme en person til fengselsstraff, hvis vedkommende er erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

— Breivik lider av paranoid schizofreni, skriver Politiken.dk.

Det britiske kringkastingsselskapet BBC slo også opp saken på sine nettsider og skriver at Anders Behring Breivik er erklært sinnssyk.

— Den norske drapsmannen erklært gal, skriverBBC News.

The Guardian ga imidlertid ikke spalteplass for saken på sin forside under pressekonferansen i Oslo, og prioriterer livedekning fra den pågående høringen i Storbritannia, hvor britiske journalister avgir vitneforklaringer i avlyttingsskandalen i det tidligere medihuset News of the World.

De største amerikanske nettavisene viet heller ikke terrorsaken fremtredende plass på sine forsider, men flere dekker saken.

— Mistenkt norsk massemorder gal, skriver CNN.

CNN melder at den terrorsiktede ennå ikke var gjort kjent med konklusjonen i den rettspsykiatriske rapporten da de sakkyndiges konklusjon ble offentliggjort i Oslo.