Verden

Lei av negative nyheter? Her er 19 gladsaker fra verden i 2019.

Synes du at 2019 var et mørkt år for planeten? Her er 19 lyspunkter fra året som gikk.

 • Kristoffer Rønneberg
  Journalist
 • Helle Aarnes
  Journalist

Jada, vi vet at mange er urolige. I USA er det riksrett på gang. Britene skal ut av EU. Krigføringen i Syria tar ikke slutt. Folk demonstrerer over hele verden, ofte med voldelige konfrontasjoner som utfall. Og kloden vår er i fare.

Men det betyr ikke at nyhetsåret 2019 var uten lyspunkter. Ofte forsvinner de i alt kaoset, men de er der.

Og her har vi samlet 19 av dem.

Takk for det gamle, og vel møtt i det nye året!

1. High five! Snikjakten på elefanter er halvert.

To babyelefanter leker på David Sheldrick Wildlife Trust Elephant Orphanage i Nairobi i Kenya. I sommer ble mange av verdens land enige om å begrense salget av ville elefanter.

For seks år siden ble hver tiende elefant i Afrika drept av krypskyttere. I dag er tallet lavere enn 4 prosent. I både sørafrikanske Krugerparken og i Etosha i Namibia vokser elefantpopulasjonen, ifølge Science. At elfenbenshandel ble forbudt i Kina i 2017, forklarer trolig mye av reduksjonen.

2. Jorden blir grønnere

Kartet fra NASA viser veksten i grøntområder de siste årene. Jo grønnere farge, desto større tilvekst av planter.

Vi hører ofte om forurensingen i kinesiske og indiske storbyer. Men disse to landene ligger også i tet når det gjelder å gjøre kloden vår grønnere.

De siste 20 årene har Jorden fått tilført grøntområder som tilsvarer størrelsen på Amazonas-regnskogen i Sør-Amerika, ifølge NASA.

Dette skyldes i hovedsak at India og Kina stadig utvikler nye jordbruksområder, og at det er plantet mange nye trær i Kina.

3. Fra A til O

Blodoverføringer kan bli enklere med det nye gjennombruddet.

Hvert år donerer vi mennesker rundt 55 millioner liter blod. Men det finnes ulike blodtyper (A, B, AB og O), og ikke alle kan ta imot alle typer blod. Blodtype O, derimot, kan overføres til de aller fleste.

Nå har forskere ved University of British Columbia funnet en måte å gjøre om blodtype A til O ved hjelp av enzymer. Den nye metoden vil dermed gjøre det langt lettere for leger å finne «riktig» blod til en pasient som trenger det.

4. Færre blir drept i krig

En soldat i Jemen viser V-tegnet bak en bilrute som er gjennomhullet av en kule. Selv om konflikten i landet fortsatt pågår, er den mindre dødelig enn før.

Det er fortsatt mange konflikter rundt om i verden. Men de siste fire årene har antallet mennesker som drepes i slike konflikter, blitt stadig lavere, kunne Norsk institutt for fredsforskning (PRIO) melde i juni.

Tilsammen ble 76.000 mennesker drept i krig i 2018 – en nedgang på 20 prosent fra året før, ifølge PRIO.

5. Endelig en effektiv ebolabehandling

En helsearbeider i Mbandaka i Kongo klargjør en vaksinedose som skal forhindre ebolaspredning. De siste årene er det kommet både vaksiner og medisiner som gjør sykdommen mindre dødelig.

Over 2200 mennesker døde som følge av ebolaviruset i Kongo i 2019. Men tallet ville vært enda høyere hvis det ikke hadde vært for legemiddelet REGN-EB3, som i 2019 ble brukt i stort omfang for første gang.

Samtidig fikk en ebolavaksine som er utviklet under ledelse av det norske Forskningsrådet, sitt store gjennombrudd.

Vaksinen ble godkjent for bruk på globalt nivå av Verdens helseorganisasjon i november, men den er allerede tatt i bruk i Kongo og flere av nabolandene under det siste utbruddet.

I desember kåret National Geographic vaksinen til en av tiårets 20 viktigste vitenskapelige prestasjoner.

6. Knølhvalens comeback (og lundefuglens)

En knølhval lufter seg utenfor Alameda i California tidligere i år. Hvalarten var tidligere utrydningstruet. Nå stortrives den.

Kommersiell hvalfangst tok nesten knekken på knølhvalen. Mellom tidlig 1800-tall og 1950-årene ble bestanden i det sørlige Atlanterhavet redusert til rundt 450 dyr.

Etter at kommersiell hvalfangst ble forbudt i 1972, har den opptil 16 meter lange knølhvalen gjort et skikkelig comeback. Nå svømmer rundt 25.000 individer i disse farvannene, ifølge en forskningsrapport fra Marine Mammal Laboratory.

Flere andre dyrearter er kommet tilbake. Bestanden av havskilpadder har økt med hele 980 prosent siden 1978. Og i Norge ser lundefuglen ut til å klare seg bedre enn fryktet.

7. Verdensrekord i treplanting

Dette treet i Dukem i Etiopias Oromia-region var ikke blant dem som ble plantet i 2019. Men nå har det fått selskap.

Etiopia hadde mye å feire i 2019. I desember ble statsminister Abiy Ahmed hyllet som fredsprisvinner i Oslo for å ha avsluttet konflikten med nabolandet Eritrea.

Han har også bidratt til å redusere klimaendringene i sitt eget land. I løpet av 12 timer i juli sørget han for at det ble plantet mer enn 350 millioner trær i Etiopia. Flere statlige kontorer ble stengt slik at de ansatte kunne være med på prosjektet.

8. Et år i regnbuens farger

You Ya-ting (til venstre) and Huang Mei-yu giftet seg i et tempel i Taoyuan på Taiwan tidligere i år. I mai ble landet det første i Asia til å legalisere samkjønnet ekteskap.

17. mai 2019 ble Taiwan det første landet i Asia som legaliserte ekteskap mellom personer av samme kjønn. Dette var bare ett av mange eksempler på fremgang for LHBT-rettigheter over hele verden, ifølge Amnesty International.

Noen andre eksempler: I Bhutan ble homofili avkriminalisert. Det samme skjedde i Botswana og Angola.

Samtidig viser en undersøkelse fra britiske Legatum Institute at toleransen for LHBT-personer økte i 111 av 167 land over hele verden det siste tiåret.

9. Njet til vodka

Et alternativ til alkohol: På Crazy Toilet Café i Moskva kan man få teen sin servert i kopper som dette.

Alkoholforbruket i Russland har gått ned med 43 prosent siden 2003, ifølge en undersøkelse Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem i høst. Effektive tiltak fra myndighetene og økt bevissthet om egen helse skal være hovedårsakene.

Færre vodkaflasker er også en årsak til at russerne lever lenger enn før, ifølge WHO. Tidlig på 1990-tallet ble en mannlig russer forventet å leve i 57 år. Nå er tallet oppe i 68 år for menn og 78 år for kvinner.

10. ... og no til sigaretter i USA

Aldri har færre voksne amerikanere røkt sigaretter. USA har nådd en all-time low – nå røyker 13,7 prosent av befolkningen. Det betyr at andelen er redusert med to tredjedeler de siste 50 årene.

11. Pandapark like stor som Hedmark

I flere tiår har forskere ved pandasenteret i Wolong i den kinesiske Sichuan-provinsen jobbet for å redde arten fra utryddelse. Nå får pandaen også en enorm park å boltre seg i.

Ailuropoda melanoleuca, altså pandaen, er selve symbolet på et utrydningstruet dyr. Det er derfor Verdens naturfond (WWF) har den som symbol.

Men kinesiske myndigheter har gjort mye, spesielt det siste tiåret, for å redde pandaen. I 2019 startet tilretteleggingen av en enorm boltreplass for pandaen – et viltreservat på størrelse med Hedmark fylke. Parken strekker seg gjennom Sichuan-regionen i det sørvestlige Kina.

12. Færre blir henrettet

New Hampshire er blant de amerikanske delstatene som er i ferd med å avskaffe dødsstraff.

For femte år på rad ble færre enn 30 mennesker henrettet i USA i 2019. I mars innførte den nyvalgte guvernøren i California en stopp for alle henrettelser, og 21 amerikanske delstater har nå sluttet å avskaffet dødsstraffen.

På verdensbasis er trenden den samme. Sist sommer kunne Amnesty International melde at 690 personer ble henrettet i 2018 – en nedgang på 30 prosent siden året før.

Mørketallene er høye. Trolig henrettes flere tusen mennesker i Kina hvert år. Men flere land er i ferd med å gå vekk fra dødsstraff.

13. Malaria? Vekk med den!

Bare damemoskitoen kan bære malariasmitte. Den har ikke tenner, men kan drikke opp til tre ganger sin egen vekt i blod.

2019 ble året der malariaen ble offisielt eliminert i Argentina og Algerie. I tillegg ble 76 prosent færre smittet av malaria i mange andre land – Kambodsja, Kina, Laos, Myanmar, Thailand og Vietnam, for eksempel. Antall døde sank med 95 prosent.

14. Nord-Irland avkriminaliserte abort

Selvbestemt abort-aktivister foran parlamentet i Belfast i oktober.

I oktober avkriminaliserte Nord-Irland abort. Til nå har abort bare vært tillatt dersom mors liv var i fare. I samme slengen tillot de likekjønnet ekteskap.

15. Flere land avskaffer barneekteskap

I april 2017 giftet jenta til høyre seg i et hindutempel i India. Hun var en av mange millioner barnebruder som hvert år tvinges til å gifte seg. Men markant færre slike bryllup i Sør-Asia har gjort at det globale tallet nå synker kraftig, ifølge FN.

I oktober avskaffet Tanzania barneekteskap. Til nå har minstealderen vært 14 for jenter og 18 for gutter. Det går fremover i andre land også: I Mosambik kan man nå få 12 år i fengsel for barneekteskap, i Indonesia er minimumsalderen hevet fra 16 til 19 år, og i Mexico har 31 av 32 stater forbudt barneekteskap. Hvert år blir likevel 15 millioner jenter under 18 år giftet bort, ifølge Girls Not Brides.

16. Engangsplast og plastposer er ut

Steve Vincenti fra Miami i USA tar gjenbruk til et nytt nivå. Dette antrekket består av 500 brukte plastposer. Foreløpig har han nok poser å pynte seg med.

I mars erklærte EU at plastbestikk, plasttallerkener, plastsugerør og mye annet vil bli forbudt innen 2021. Canada fulgte opp i juni. I den indiske staten Tamil Nadu, der det bor 80 millioner mennesker, ble all engangsplast forbudt. Både Tanzania, Costa Rica, Bali, Thailand og Panama innførte eller lovet også plast-restriksjoner.

17. Med soltak på bilen

Den soldrevne bilen LightyearOne er utviklet i Nederland og kan lades mens du kjører.

I Oslo er allerede hver fjerde bil av den ladbare typen. Og det er mye å glede seg til hvis du ønsker å kjøre uten å fylle tanken med bensin eller diesel.

2019 ble nemlig året der soldrevne biler fikk flere store gjennombrudd. Sørkoreanske Hyundai har laget en versjon av sin Sonata-modell som skal gi 1300 ekstra kilometers rekkevidde i året.

Samtidig har det nederlandske selskapet LightyearOne utviklet en bil som kan lades opp med solkraft også mens du kjører.

18. Vaksine mot omgangssyke-viruset tatt i bruk

Rotaviruset tar hvert år livet av nesten en halv million mennesker. I 2019 kom vaksinen. Denne blide jenta fikk vaksinen i en liten fjellandsby på Haiti.

Rotaviruset er en av hovedgrunnene til omgangssyke og alvorlig diaré og rammer barn under fem år særlig hardt. Hvert år dør mer enn 450.000 mennesker av viruset. Den nye vaksinen som er tatt i bruk i 2019, er særlig utviklet for bruk i fattige land hvor viruset er utbredt.

19. Greta vekket verden. Ungdommen brølte. (Men de voksne fikk til lite.)

– Siden ingen andre gjør noe med klimaet, så vil jeg gjøre det, forklarte en helt ukjent Greta Thunberg like etter skolestart i 2018. Det siste halvannet året har hun streiket for klimaet hver fredag utenfor riksdagsbygningen i Stockholm.

I 2019 vekket 16 år gamle Greta Thunberg verden. Hun startet alene, men i løpet av året fikk hun med seg unger verden over i klimastreiker hver fredag. Hun seilte over Atlanteren til klimatoppmøter i USA og Chile. USAs president Donald Trump har tvitret sarkastisk om henne flere ganger – men det var Greta, ikke Trump, som ble Person of the year hos magasinet Time. Ironisk nok skjedde dette omtrent samtidig som FNs klimakonferanse endte i ... lite og ingenting.

Les mer om

 1. Multimedia
 2. Barneekteskap
 3. Abort
 4. Konflikt
 5. Miljø
 6. Dødsstraff
 7. Dyr