Ingen enighet om kvotehandel på klimakonferanse

FNs klimakonferanse i Madrid er over, to dager på overtid, uten at det ble oppnådd enighet om et mer detaljert regelverk for kvotehandel. - Ikke i nærheten av å være tilstrekkelig, er klimaminister Ola Elvestuens konklusjon.

FNs klimakonferanse i Madrid er over, to dager på overtid. Resultatet skuffet de fleste.

Etter to uker med intense forhandlinger om hvordan man best skal bekjempe global oppvarming, rundet utsendingene fra 196 land av FNs klimakonferanse med en vag slutterklæring som etterlyser høyere ambisjoner når det gjelder kutt i skadelige utslipp.

Klimakonferansen, kjent som COP25, skulle etter planen ha vært avsluttet fredag, men først ved lunsjtider søndag ble det satt punktum.

Les også

Det blir ingen CO₂-kutt som følge av klimatoppmøtet i Madrid

Utsetter

Delegatene erkjente da at det ikke lot seg gjøre å oppnå enighet om et mer detaljert regelverk for kvotehandel, basert på artikkel 6 i Parisavtalen.

Forhandlingene om dette blir nå utsatt til neste klimakonferanse, som skal holdes i Glasgow i Skottland om et års tid, ifølge AP.

Miljøvernorganisasjoner og aktivister anklager verdens rikeste land for å vise liten vilje til å forplikte seg til kraftigere kutt i utslipp av skadelige klimagasser.

Les også

Ny rapport fra UNICEF: Historisk mange barn er tvunget på flukt. Klimaendringene viktig årsak.

Profitt foran klima

– Historiens lengste klimatoppmøte endte søndag morgen med at store utslippsland som USA, Australia, Kina, India, Brasil, Saudi-Arabia og andre i stor grad lykkes med å blokkere fremgang for å kutte verdens klimagassutslipp, konstaterer seniorrådgiver Inga Fritzen Buan i WWF Verdens naturfond.

Disse landene motsatte seg all innsats for å holde global oppvarming under 1,5°C, mener hun.

– Noen mektige land setter profitt foran klimakrisen, og lar dét være viktigere enn fremtiden til dagens barn og ungdom. Med unntak av EU, viste ingen av de store utslippslandene at de tar sitt ansvar på alvor, sier Fritzen Buan.

Klimaministeren: - Ikke i nærheten av å være tilstrekkelig f

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier det har vært vanskelige klimaforhandlinger i Madrid. Han gir uttrykk for at han ikke er fornøyd.

– Vi er i en klimakrise, og vedtakene på dette klimatoppmøtet svarer ikke på den radikale omstillingen verdens land må ta ansvar for, sier Elvestuen.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er ikke imponert over resultatet fra klimatoppmøtet i Madrid.

Elvestuen mener resultatet i Madrid rett nok ble bedre enn det så ut til for et par dager siden, da konferansen etter planen skulle ha vært over.

– Det er likevel ikke i nærheten av å være tilstrekkelig for å nå målet om å holde den global oppvarmingen under 1,5 grader, sier Elvestuen.

– Klimatoppmøtet med flest tårer

I et intervju med det amerikanske nyhetsprogrammet Democracy Now, sier klimaforsker Bill Hare at dette trolig er det klimatoppmøtet med flest tårer av de 25 COPene som er avholdt så langt.

– Det er veldig opprørende å ha jobbet innen et felt i flere tiår, og så viser det seg at prognosene dine stemte, men politikerne har ikke gjort noe med det. Jeg tror folk her er sinte. Jeg har sett flere tårer på dette klimatoppmøtet enn jeg har sett i noen av de 24 foregående møtene, sier Hare.

Greta Thunberg, som allerede er på toget på vei hjem fra møtet, sier på Twitter at møtet falt fra hverandre, men at klimastreikerne ikke vil gi opp uansett hva som skjer.

Uansvarlige og feige

– Ingen god julegave og et dårlig nyttår. Så uansvarlige og feige er verdens ledere. Håpet er barna og de unge og at brølet fra folk blåser disse lederne av banen, tvitrer SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

Også Norges Røde Kors uttrykker skuffelse over resultatet av møtet på Twitter og skriver at det er et svik mot alle dem som vil rammes av klimaendringene.

– Klimaendringene rammer mennesker over hele verden, og aldri før har vi sett et så bredt klimaengasjement i folket som nå. Derfor er resultatet fra Madrid desto mer skuffende, mener Naturvernforbundet leder Silje Ask Lundberg.

– Forhandlingene er blitt et kappløp mot bunnen, der rike land ikke tar lederrollen som forventes, sier hun i en pressemelding.

Hun er kritisk til at Norge venter med å melde inn nye mål for klimakutt til EU har lanser sin nye klimaplan, som trolig ikke kommer før oktober 2020.

– Hvis regjeringen ikke endrer kurs vil Norge bryte fristen om å melde inn nye nasjonale klimaplaner under Parisavtalen, som går ut i februar. Det er utrolig flaut for Norge. Det er ingenting i veien for at Norge skal levere en ny plan innen fristen med skjerpede mål for minst 53 prosent utslippskutt innen 2030, sier Lundberg.

Virkelighetsfjernt

– Politikerne på klimatoppmøtet tar i Madrid har ikke tatt klimakrisen på alvor. Dette møtet har vært virkelighetsfjernt og langt på vei tømt Parisavtalen for mening, sier Gina Gylver, som har representert Natur og Ungdom under klimakonferansen.

– Norge har gått noen skritt i riktig retning, men gjør ikke nok. Det er frustrerende å se at Norge bidrar til at avtalen utvannes istedenfor å styrkes, sier hun.