Verden

Det har vært et dårlig år for Kinas omdømme. Men «Rødhette» og «Tjukken» lykkes der myndighetene sliter.

En 29-åring fra landsbygda og en øldrikkende 34-åring viser frem en annen og mykere side av Kina enn hva som ofte dukker opp i nyhetsbildet.

I løpet av noen få år har 29-åringen Li Ziqi fått flere titalls millioner følgere i sosiale medier – både i Kina og utenfor. Foto: Skjermbilde fra Li Ziqis Youtube-side

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Masseinterneringen av uigurer og andre minoritetsgrupper i Xinjiang-regionen. Demonstrasjonene i Hongkong. Handelskrigen mot USA. Opprustning og enorme militærparader langs Beijings brede avenyer.

Kinesiske myndigheter har ikke opparbeidet seg et særlig godt rykte utenfor landets grenser de siste årene. Truslene mot Sverige, Tyskland, Østerrike, Australia og en rekke andre land de siste månedene har heller ikke bidratt til å gi Beijing-myndighetene et særlig godt omdømme.

Det ble også lagt merke til at en kinesisk pastor ble dømt til ni års fengsel i romjulen for å ha «oppfordret til å undergrave myndighetene» etter at han og 100 medlemmer av menigheten hans ble arrestert tidligere i desember.

I Sverige har nå 70 prosent av innbyggerne et dårlig inntrykk av Kina, ifølge en fersk rapport fra analysebyrået Pew. I USA sier 60 prosent det samme.

Les også

Norsk stikk i den kinesiske dragen | Harald Stanghelle

Ønsker å øke Kinas «myke makt»

Det er det motsatte av hva parti- og statsleder Xi Jinping har sagt at han ønsker.

I 2013 sa han i en tale at kinesiske myndigheter måtte bli bedre til å «fortelle Kinas historie på en god måte». Et år senere gjorde han det klart at myndighetene måtte øke «Kinas myke makt».

Det siste er en henvisning til en 30 år gammel teori fra den amerikanske statsviteren Joseph Nye om hvordan et land kan utøve sin makt. Tenk på det som «kjepp eller gulrot»-metoder.

Interneringsleirene i Xinjiang-regionen, der over en million uigurer og andre minoritetsgrupper skal være fanget, har vekket stort raseri utenfor Kina de siste årene. Foto: Xinjiang-myndighetene

Kjeppen, eller «hard makt», er tvang ved hjelp av for eksempel militære virkemidler. Gulroten, altså «myk makt», er mer indirekte måter å utøve innflytelse på. Kulturformidling er et premieeksempel.

USA har en maktposisjon her i Norge ikke bare på grunn av sin økonomiske og militære styrke, men også fordi vi er så sterkt påvirket av amerikanske filmer, musikk og andre kulturelle eksportvarer.

Les også

Søreide etter Kinas advarsel mot Sverige: – Denne typen trusler er uakseptable

«Katastrofalt dårlig jobb»

Men kinesiske myndigheter har i liten grad lykkes i å følge Xis formaning fra 2014 – spesielt i de vestlige landene. Selskaper som Huawei anses av mange land for å være en sikkerhetsrisiko. Det gjør også landets største suksess innen sosiale medier, den populære videoplattformen TikTok.

Det har heller ikke hjulpet at flere kinesiske ambassadører har kommet med kontroversielle og provoserende uttalelser på Twitter det siste året.

«Kinas propagandaapparat i utlandet har gjort en katastrofalt dårlig jobb det siste året,» konkluderer kommentatoren Chauncey Jung i den kinesiskeide Hongkong-avisen South China Morning Post.

Xi Jinping viste frem Kinas militære makt med en diger parade i Beijing i forbindelse med 70-årsfeiringen av Folkerepublikken 1. oktober. Først talte han til soldatene og befolkningen. Foto: JASON LEE / Reuters / NTB scanpix

Men Kina består av langt mer enn kommunistpartiets ledelse og partiets 80 millioner medlemmer. Og et knippe enkeltindivider fra Kina har de siste årene lykkes i å fremme et helt annet – og langt mer populært – bilde av Midtens rike.

Les også

Lenge var USA enerådende på verdenshavene. Nå har ett land seilt forbi.

Viser frem et idyllisk landsbyliv

Størst av disse er 29-åringen Li Ziqi, som bor sammen med bestemoren sin på landsbygda i den sørvestlige Sichuan-provinsen. Profilbildet hennes på den kinesiske bloggplattformen Weibo, der hun har 21 millioner følgere, viser henne iført en rød hette.

Jevnlig legger hun ut idylliske videoer fra hverdagen sin. Hun rir gjennom skogen med kappen flagrende i vinden. Hun dyrker økologisk mat og lager fantastiske retter. Hun snekrer møbler fra bambustrær hun selv har felt. Og hun passer på endene, hundene og de andre dyrene som holder til på den vesle gården.

Li Ziqi viser frem et idyllisk bilde av den kinesiske landsbygda i videoene sine. Foto: Li Ziqi

Over 7,5 millioner mennesker følger henne nå på Youtube, og statlige kinesiske medier har løftet henne frem som et premieeksempel på kinesiske verdier.

Hvordan hun har klart å omgå sensuren for å komme seg på Youtube og hvordan hun har råd til å lage videoer av skyhøy kvalitet, er foreløpig uvisst. Selv benekter hun at kinesiske myndigheter har noe med saken å gjøre.

Uansett mener flere av tilhengerne hennes at hun lykkes bedre i å fremme kinesisk kultur enn de mange hundre Konfutse-instituttene myndighetene har åpnet rundt om i verden, deriblant i Bergen.

Styrter øl og knuser murstein

Li er ikke den eneste kinesiske bloggeren som har fått et internasjonalt publikum.

Siden august har nesten 140.000 mennesker begynt å følge 34-åringen «Heibei pangzai» («tjukken fra Hebei-provinsen») på Twitter. På jovialt og sjarmerende vis filmer han seg selv mens han knuser murstein med bare hender eller tømmer ølflasker på «tornado-måten» på noen få sekunder.

Hvordan Liu Shichao, som «tjukken fra Hebei» egentlig heter, har klart å omgå forbudet mot Twitter i Kina, er uklart.

Men det er ingen tvil om at han viser frem et bilde av Kina som er fjernt fra masseinterneringsleirer, Hongkong-demonstrasjoner og militærparader.

Les mer om

  1. Kina
  2. Youtube
  3. Twitter
  4. Xi Jinping