Omar al-Bashir kalles «Darfur-slakteren», nå må den 75 år gamle diktatoren gå av

Han er siktet for folkemord og krigsforbrytelser. I Sudan går han bare under navnet Darfur-slakteren. Nå kan Omar al-Bashirs diktatur være historie.

Omar al-Bashir snakker til støttespillere i Darfur under er besøk i 2017. I 2003 forsøkte opprørere å felle ham fordi han forskjellsbehandlet arabere og ikke-arabere.
  • Inger Lise Hammerstrøm

Torsdag måtte Sudans president og diktator gjennom 30 år gå av. Motstandere kaller ham Darfur-slakteren.

– Han har trakassert folket, og hans krigføring i Darfur er en krigsforbrytelse av dimensjoner, sier Anders Breidlid. Han er professor ved institutt for internasjonale studier ved Oslo Met.

Nå kan Bashirs tid som diktator være historie, men det er på ingen måte en garanti for bedre tider i Sudan, mener Breidlid.

Les også

Reuters: Sudans president går av. Rykter om militærkupp.

Humanitær krise siden 2003

Bashir er siktet for folkemord og krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen etter håndteringen av opprøret som brøt ut i Darfur i 2003.

Flere hundre tusen mennesker ble drept og millioner ble drevet på flukt da opprørsstyrker i Darfur gikk til angrep på regjeringen. Folket i Darfur, som er ikke-arabiske, følte seg forskjellsbehandlet og tilsidesatt av de arabisk-dominerte myndighetene i hovedstaden, Khartoum.

Omar al-Bashir på vei inn i presidentpalasset i Khartoum.

Darfur har hatt status som humanitært kriseområde siden 2003. I tillegg til krig og konflikt har fattigdom og klimaendringer ført til store lidelser hos befolkningen. FNs beregninger fra 2018 viser:

  • 5,5 millioner mennesker har behov for nødhjelp.
  • 1,76 millioner er internt fordrevne i Darfur.
  • 386.000 har returnert til Sudan etter å ha vært på flukt.
  • 2,3 millioner barn lider av akutt underernæring.
  • Rundt 300.000 er døde siden 2003 som følge av konflikten.

– Betyr ikke nødvendigvis et ideologisk skifte

Da brød og bensinprisene gikk opp like før jul, utløste det demonstrasjoner som fortsatt vedvarer. De siste fem dagene har tusenvis demonstrert utenfor Bashirs residens i Khartoum, og torsdag kom meldingen om at presidenten er fjernet fra makten.

Men Breidlid tror ikke et eventuelt regimeskifte nødvendigvis innebærer et ideologisk skifte i Sudan.

– Det er uklart hvem som eventuelt kommer til å ta over etter ham, om det er nok en maktsyk diktator eller en som er interessert i å gjøre Sudan til en mer demokratisk stat, sier han.

Den største endringen i Sudan siden 1989

For en uke siden måtte Algeries president gjennom 20 år, Abdelaziz Bouteflika, gå av etter store protester. Men protestantene gir seg ikke, de krever at hele den såkalte eliten går av.

New York Times er blant flere medier som har antydet at protestene i Sudan og Algerie kan ha en sammenheng. De omtaler det som «den nye arabiske våren».

Øystein H. Rolandsen er forsker ved Fredsforskningsinstituttet. Han mener det er for tidlig å si noe om sammenhengen mellom Sudan og Algerie. Men han tror opprøret kan være begynnelsen på noe større.

– Dette er den største endringen i Sudan siden Bashir kuppet makten i 1989, sier han.

Han påpeker at sikkerhetspolitiet som tilhører Bashirs innerste krets, ikke lykkes å stanse demonstrantene slik de hadde fått ordre om. Årsaken var at demonstrantene ble beskyttet av hæren.

Omar al-Bashir er flere ganger blitt utsatt for kuppforsøk uten at kuppmakerne har lykkes.

Rolandsen ser dette som et tegn på en mulig allianse mellom folket og hæren.

– Befolkningen i land på Afrikas horn er høyere utdannet og har andre ideer om hvordan ting bør styres nå enn tidligere. Det kommer av modernisering som utbygget infrastruktur, internett og sosiale medier, høyere og mer utdannet befolkning og en mer mobil økonomi.

Rolandsen mener urbaniseringen gjenspeiles i det militære.

– Soldater og offiserer på Afrikas horn har nå et helt annet perspektiv på hvordan ting bør være, sier han.

Sudans forsvarsminister og visepresident, Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, opplyste torsdag at hæren holder Bashir i fangenskap på et sikkert sted. Han ber alle om å avstå fra hevnaksjoner og aggresjon.

Rolandsen tror Bashirs allierte fortsatt kan svare.

– Det kan fort bli en borgerkrig, sier han.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.