Statsadvokat i New York nekter å gå av

USAs justisdepartement forsøker å sparke en statsadvokat som har etterforsket allierte av Donald Trump. Men Geoffrey Berman nekter å forlate stillingen sin.

Statsadvokat Geoffrey Berman akter å fortsette i stillingen, tross justisdepartementets forsøk på å sparke ham.

I en uttalelse sier Berman at han ikke har noen intensjon om å slutte. Han vil fortsette i stillingen helt til en etterfølger er godkjent av Senatet.

– Inntil da vil våre etterforskninger fortsette uavbrutt, understreker Berman.

Kort tid tidligere hadde justisminister William Barr erklært at Berman går av. Pressemeldingen ble sendt ut fredag kveld lokal tid.

Berman har vært delaktig i etterforskninger av Michael Cohen og andre personer som har hatt forbindelser til Donald Trump.

Justisministeren uttaler at Berman har gjort en utmerket jobb og har oppnådd suksess i både sivile og strafferettslige forhold, men gir i pressemeldingen ingen forklaring på hvorfor han går av.


I natt norsk tid publiserte statsadvokat Geoffrey denne tydelige meldingen på Twitter:

Les også

Hvordan bli hatet av alle, fra Trump-høyre til ytre venstre

Etterforsket Epstein

Geoffrey Berman sto bak etterforskningen av milliardæren Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i varetekt etter å ha blitt tiltalt for grov menneskehandel og seksuelle overgrep mot mindreårige jenter. I etterforskningen involverte Berman mektige personer i Epsteins krets. Blant annet krevde Berman å få avhøre prins Andrew.

Berman er ikke den første vaktbikkja som Trump-administrasjonen prøver å avsette. Tre ganger på kort tid har man på fredag kveld varslet interngranskeres avskjed. Det hvite hus har ikke gitt noen begrunnelse for tidspunktene, men noen har en teori.

Aaron Blake i The Washington Post forklarer taktikken slik: «Søppeltømming av nyheter fredag kveld er et mye brukt politisk knep. Vent til mesteparten av nyhetsmediene har tatt helg før du kunngjør noe du ikke vil de skal dekke tungt. Folk leser uansett ikke så mye nyheter da, og kanskje blir det ansett som gammelt nytt når mandagen kommer.»