Verden

Trusler om Hongkong-sanksjoner sender Kina i strupen på USA

Kina sier landet kommer med «sterke mottiltak» dersom USA går videre med nye sanksjoner rettet mot banker på grunn av Kinas inngrep i Hongkongs uavhengighet.

Motstanden mot den nye sikkerhetsloven er synlig i Hongkong. Kin Cheung / AP / NTB scanpix

 • NTB

Kinesiske myndigheter er møtt med overdøvende kritikk fra vestlige land etter at en ny sikkerhetslov for Hongkong ble innført tirsdag.

Den nye sikkerhetsloven skal ramme handlinger som kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet.

Storbritannia har svart med å gi personer fra Hongkong mulighet for opphold i Storbritannia og mulig statsborgerskap. Også Australia vurderer å tilby tilflukt for innbyggere i Hongkong som er truet av Kinas sterkere grep om byen, skriver nyhetsbyrået AP.

Avhengig av at Trump skriver under

I USA har Kongressen vedtatt nye sanksjoner mot kinesiske myndighetspersoner og politiet i Hongkong. Sanksjonene innebærer også at banker skal straffes hvis de gjennomfører transaksjoner med dem som bryter sanksjonsreglene.

Lovforslaget er fremdeles avhengig av underskriften til president Donald Trump, som ennå ikke har sagt om han vil skrive under.

– Vi oppfordrer USA til å ta inn over seg situasjonen, stoppe å blande seg inn i anliggender som gjelder Hongkong og å droppe det negative lovforslaget. Hvis ikke vil vi komme med sterke mottiltak, sier talsmann Zhao Lijian i utenriksdepartementet.

USAs visepresident Mike Pence kalte i et intervju med CNBC torsdag Kinas sikkerhetslov for et «forræderi» og «uakseptabelt» for alle som setter pris på frihet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Hongkong
 2. Kina
 3. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump signerte Hongkong-lov

 2. VERDEN

  Kina foreslår omstridt sikkerhetslov for Hongkong

 3. VERDEN

  Storbritannia anklager Kina for grove overgrep mot uigurer

 4. VERDEN

  Kinas maktgrep vekker frykt og raseri: «Dette er slutten for Hongkong»

 5. VERDEN

  USA erklærer at Hongkong ikke lenger har selvstyre

 6. VERDEN

  Forholdet mellom supermaktene har ikke vært verre på over 40 år. Nå presses land til å ta et valg de ikke vil ta.