Voldtektssaken mot Julian Assange tas opp igjen

Svensk påtalemyndighet gjenopptar voldtektssaken mot Julian Assange. Sverige vil også kreve ham utlevert.

Demonstranter fylte gatene i Berlin i forbindelse med at USA vil ha Julian Assange utlevert fra Storbritannia.

Det opplyste Eva-Marie Persson i den svenske påtalemyndigheten på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Jeg har i dag besluttet å gjenåpne forundersøkelsen, sa Persson.

Hun påpekte at saken i sin tid ikke ble henlagt på grunn av manglende bevis, og at svenske domstoler tidligere har slått fast at det er skjellig grunn til å mistenke Assange for voldtekt.

Persson har de siste ukene gått gjennom saken på nytt og mener Assange fremdeles kan mistenkes for voldtekt. Hun understreker imidlertid at det ikke betyr at Assange vil bli tiltalt for forholdet.

Avgjørelsen kan bli svært viktig for Wikileaks-grunnleggeren. Voldtektssaken var årsaken til at han i 2012 søkte tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

Assange fryktet at han ville bli utlevert til Sverige, og at landet igjen ville utlevere ham videre til USA. Persson bekreftet på pressekonferansen at hun nå vil be om at Assange utleveres til Sverige.

  • Hør podkasten Forklart om Wikileaks-grunnleggeren:
Assange ga tommel opp da han forlot en politistasjon i London i midten av april.

Kvinnen ønsket gjenopptagelse

Julian Assange ble ettersøkt av svenske myndigheter i november 2010. Han var da mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Svensk påtalemyndighet la vekk saken mot ham for to år siden, men da Assange ble pågrepet i London tidligere i vår, ba en av kvinnene om at etterforskningen skulle tas opp igjen.

Voldtekten skal ha skjedd 17. august 2010. En eventuell svensk tiltale må derfor være klar innen 17. august 2020 før saken foreldes.

– Vil renvaske seg

Assange har tidligere hevdet at anklagene om voldtekt og seksuelle overgrep var politisk motiverte. Hans forsvarer har imidlertid nylig gitt uttrykk for at Assange vil samarbeide med svenske myndigheter dersom de gjenopptar etterforskningen.

Det er en av kvinnene som har anklaget Assange for overgrep, som har bedt om at etterforskningen gjenopptas.

– Hun kjenner stor takknemlighet og har et sterkt håp om oppreisning, sier kvinnens advokat Elisabeth Massi Fritz.

Sjefredaktør i Wikileaks er kritisk til håndteringen av saken. I en uttalelse hevder han at Sverige er utsatt for betydelig politisk press for å gjenåpne etterforskningen, men hun tror det kan være bra for Assange.

– Etterforskningen er henlagt en gang tidligere. At den nå gjenåpnes, vil gi Julian en sjanse til å renvaske seg, sier Kristinn Hrafnsson.

Assanges svenske advokat Per E. Samuelson sier på sin side at han er svært overrasket over påtalemyndighetens beslutning.

– Jeg var overbevist om at de ville gjøre det motsatte. Årsaken er at Assange er i en veldig vanskelig livssituasjon allerede. Ecuador har opphevet asylet hans, Storbritannia har dømt ham til 50 ukers fengsel, og USA har begjært ham utlevert, sier Samuelson.

Les også

Julian Assange: Helt eller skurk?

Ingen garanti om utlevering

USA har siktet Assange for datahacking og begjært ham utlevert på grunn av Wikileaks’ rolle i lekkasjen av hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Amerikanske myndigheter har bedt om at Assange utleveres fra Storbritannia, men nå kan svenskenes avgjørelse gjøre prosessen mer komplisert.

– Britiske myndigheter må avgjøre hvilket land som har fortrinnsrett på utlevering. Dersom Assange skal utleveres videre fra Sverige til USA, krever det godkjenning fra Storbritannia, sa Persson.

Rettsekspert Sven-Erik Alhem tror Storbritannia kan ha interesse av å utlevere ham til Sverige i stedet for USA.

– Delvis føler man kanskje en viss skyld i det som skjedde ved at man ikke sørget for å overføre ham direkte til Sverige i mai 2012. Delvis tror jeg at de mener det vil være betydelig verre, diplomatisk sett, å utlevere ham til USA, sier Alhem.

En britisk domstol skal behandle utleveringsbegjæringen fra USA 30. mai. En mer inngående høring er berammet til 12. juni, ifølge Reuters.

Assange soner nå 50 ukers fengsel i London etter pågripelsen i forrige måned. Dommen falt 1. mai da han ble kjent skyldig i å ha brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon i 2012.