Verden

Moren til terrorettersøkt: – Overgi deg!

– Overgi deg til politiet. Jeg vil at du skal overleve, oppfordret moren til Younes Abauyaaqou (22), som jages av spansk politi.

Moren til den ettersøkte 22-åringen, Hanno Ghanim ber sønnen melde seg til politiet.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Politiet tror 22-åringen er hovedmannen bak terrorangrepet i Barcelona og kjørte varebilen som drepte 13 mennesker langs La Rambla. Søndag formiddag kom moren hans med en følelsesladet uttalelse til spanske medier på torget i byen Ripoll, der flertallet av de antatte terroristene bodde.

– Jeg ønsker at han overgir seg. Jeg vil ikke at flere skal drepes. Det er ikke i tråd med islam. Jeg ser helst at han havner i fengsel i stedet for å bli drept, sa Hanno Ghanim, mens en slektning oversatte til spansk.

Hun fortalte at dette kom som et sjokk og at hun ikke har skyld i sønnens ugjerninger.

Søndag markerte flere slektninger og muslimske innbyggere i Ripoll sorg og sinne etter terrorhendelsene i Catalonia som knyttes til rekke unge menn fra byen 10 mil nord for Barcelona.

  • Les hvordan Abouyaaquoub kan ha klart å komme seg unna etter terrorferden ned La Rambla

– Må ha blitt hjernevasket

14 mennesker ble drept og over 120 ble skadd i to bilangrep i Barcelona og havnebyen Cambrils torsdag og natt til fredag. Ekstremistgruppen IS har påtatt seg ansvaret for angrepene.

Slektningene uttrykket avstand og sinne over hva som har skjedd.

– Vi visste ingenting. Ingen mistenkte at de kunne gjøre noe sånt. De levde helt normalt. Det er umulig å forestille seg at de kunne gjøre dette, sa en kusine av Younes Abauyaaqou til TV-kanalen Antena 3. Hun uttalte seg også på vegne av familien til to brødre, der den yngste ble drept i Cambrils, mens eldstemann er arrestert.

Familiene og de andre i det marokkanske miljøet i Ripoll mener de unge mennene må ha blitt hjernevasket og at de er blitt styrt og manipulert av andre.

Det muslimske samfunnet og familiene til de unge mennene som sto bak terroren i Catalonia denne uken markerte sorg, sinne og avstand i sentrum av Pipoll søndag.

– Kan ha krysset grensen

På en pressekonferanse søndag opplyste politiet i Catalonia at de tror Abauyaaqou er den enste fra terrorcellen som er på frifot.

– Vi vet ikke om han fortsatt oppholder seg i Spania og kan ikke utelukke at han har krysset grensen til Frankrike, sa Josep Lluis Trapero, talsmann for politiet i Catalonia.

– Hvis vi visste at han var i Spania og hvor, hadde vi aksjonert. Vi vet ikke hvor han er, sier Trapero.

Politiet: Hadde kontakter i annet land

Politiet er nå i ferd med å finne identiteten til to terrorister som omkom under eksplosjonen i et hus i Alcanar onsdag.

– Vi etterlyser tre personer. Vi er nesten helt sikre på at to av dem døde i Alcanar, uttalte Trapero.

Politiet mener terrorcellen skal ha forberedt aksjonene i over seks måneder, og at de har hatt kontakt med andre ekstremister.

– Vi har informasjon om at denne cellen har forbindelser til et annet europeisk land men vi ønsker ikke å gå ut med hvilket land, sa talsmannen det katalanske politiet, Mossos d'Esquadra, ifølge La Vanguardia.

Les mer om

  1. Terror
  2. Barcelona
  3. Spania