Verden

Høyesterett i Kenya har annullert valg etter påstander om juks

En drept IT-sjef i valgkommisjonen og deretter påstått surr med fem millioner stemmer på dataservere: Det er ingrediensene i Kenyas eksplosive presidentstrid.

Kenyansk politi voktet fredag høyesterettsbygningen foran avgjørelsen i den kontroversielle saken.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

8. august ble president Uhuru Kenyatta gjenvalgt med 54 prosent av stemmene, men nå har Kenyas øverste domstol bestemt at det må holdes nytt valg.

Det var opposisjonskandidaten Raila Odinga som tok saken til retten fordi han mener valget var preget av fusk og manipulering.

Fire av seks dommere utgjorde flertallet da de erklærte valget av Kenyatta som ugyldig.

– Det var overraskende at dommerne var så selvstendige i en sak med sterkt politisk press, sier Kenya-ekspert Anders Sjøgren ved Nordiska Afrikainstitutet.

– Pinlig for observatører

Domstolen beordret landets valgstyre til å holde nytt valg innen 60 dager.

Sjøgren tror likevel det kan ta mer enn to måneder å arrangere nytt valg.

– Opposisjonen stoler ikke på valgkommisjonen, og det kan bli nødvendig å finne helt nye folk, sier han på telefon fra Uganda.

– Valgobservatører mente valget hadde gått noenlunde ryddig for seg?

– Ja, dette blir jo fort litt pinlig for internasjonale observatører og diplomater. De lyttet ikke til opposisjonen, sier Sjøgren.

Opposisjonens tilhengere jublet i gatene for avgjørelsen om nytt valg. Denne entusiastiske velgeren feiret ved å snurre rundt mens han spiste maiskolbe.

– Fusk med fem millioner stemmer

Odinga, som er tidligere statsminister i landet med 48 millioner innbyggere, mener elektroniske valgresultater ble hacket og trikset med. Han vant i første omgang gjennom med kravet om å få utlevert innholdet fra dataserverne med rådata fra valget. Odingas advokat hevdet overfor retten at en fingranskning av valgrapportskjemaer tyder på at det ble fusket med fem millioner stemmer.

F.v.: Uhuru Kenyatta og Raila Odinga.

Myrdet IT-sjef

Mistankene om fusk med valgsystemet begynte å piple frem allerede før valget. Dette skjedde etter at sjefen for IT-systemet i den kenyanske valgkommisjonen, Chris Msando, ble funnet torturert og drept i juli. Han var en av en håndfull personer med passord til valgserverne og som visste hvor de var plassert. Rett før drapet skulle han ha en testkjøring av systemet, noe som har bidratt til teorier om en konspirasjon.

– Politisk avgjørelse

Presidentens advokat, Ahamednassir Abdulahi, omtaler annulleringen av valget som «en svært politisk avgjørelse», melder Associated Press. Han mener avgjørelsen ikke reflekterer velgernes vilje og at disse stemte på Kenyatta. Høyesterettsjustitiarius i landet, David Maraga, sa ifølge den kenyanske storavisen The Standard at valgkommisjonen hadde begått flere lovbrudd som påvirket valgutfallet. Dommerne klandret imidlertid ikke Kenyatta og hans parti for dette, men valgkommisjonen.

Voldsbruk mot velgere

Human Rights Watch publiserte for noen dager siden en rapport om utstrakt bruk av vold fra myndighetens side for å slå ned opposisjonelle stemmer i vestlige deler av landet. Dette skal ha skjedd både under og etter valget. Ifølge HRW drepte politi 12 og skadet 100 under protester og ved hus-til-hus-aksjoner.

  • Rabalder etter valget i 2007: Jane tilkalte politiet for å få hjelp mot mobben. Det skulle hun aldri ha gjort.

Les mer om

  1. Kenya