Verden

Flyktninger og migranter har brutt seg ut av leir i Ungarn

Flyktninger og migranter løper – en del med små barn på skuldrene og i armene -  over de åpne åkrene.
Flyktninger ankommer jernbanestasjonen i Munchen, som er første stopp for mange av dem som når målet Tyskland.

Migrantkrisen dominerer det europeiske nyhetsbildet. Her er noen av de siste oppdateringene:

  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Dramatiske scener utspilte seg ved den ungarsk-serbiske grensen tirsdag, melder CNN. Hundrevis av frustrerte migranter og flyktninger har brutt seg ut av et mottaksområde ved landsbyen Roszke i Ungarn, ifølge TV-kanalen.

De løper – en del med små barn på skuldrene og i armene — over de åpne åkrene. Politiet skal ha fulgt etter, men ifølge CNNs opplysninger har ikke politiet pågrepet noen av flyktningene ennå.

Frustrasjonen skal ha vokst i løpet av dagen mens flyktningene ble holdt tilbake i mottaksområdet. Rømningen fra leiren skjedde plutselig og virket ikke planlagt, ifølge CNN.

Brukte tåregass

Hendelsen utspant seg etter at en en gruppe på rundt 200 flyktninger gikk langs M15, på vet mot Budapest. De ble stanset av politiet, og overtalt til å bli med ti nærmeste asylsenter, skriver RTE News.

Politiet måtte bruke pepperspray og tåregass mot gruppen som prøvde å forlate mottaket mandag. Flere hundre flyktninger og migranter lyktes med å slippe unna politiet. Episoden førte til at politiet måtte stenge motorveien, som er hovedvei på strekningen mellom Budapest og Beograd i Serbia.

En flyktning tar seg gjennom gjerdet ved Roszke, sør i Ungarn ved grensen mot Serbia.

Slik skal asylsøkerne fordeles i EU

Tre land blir bedt om å ta imot brorparten av asylsøkerne som EU-kommisjonen vil fordele i unionen. Fordelingen blir basert på landenes befolkningsstørrelse, økonomiske styrke og tidligere mottak av asylsøkere.

Hvor skjevt er asylsøkerne fordelt i Europa?

Les også

Grafene som forklarer hvorfor Europas ledere krangler så busta fyker

Det betyr at stormaktene Tyskland og Frankrike får de største kvotene når 120.000 asylsøkere skal fordeles, melder NTB. Sammen med Spania vil de stå for nesten 60 prosent av de såkalte relokaliseringene EU-kommisjonen er ventet å foreslå onsdag, ifølge The Guardian.

Tyskland vil bli bedt om å ta imot rundt 31.000, Frankrike 24.000 og Spania nesten 15.000. Polen følger så med en kvote på over 9.000.

Det er ventet hard debatt om Kommisjonens forslag. Et land som Romania har sagt seg villig til å ta imot inntil 1.800, men landet tildeles en kvote på over 6.300.

Verken Storbritannia, Irland eller Danmark er med i EUs asylsamarbeid, og britene har gitt beskjed om at de ikke blir med i fordelingen. Irene åpner for å delta. Det er uklart om Norge velger å bli med.

Artikkelen fortsetter under bildet:

ta8ec1d3_doc6m5wkj5jjcgzepago12-nR16fGUQ17.jpg

Tyskland: En halv million flyktninger i året

Tyskland har allerede sagt at de kan kan ta imot 500.000 nye flyktninger årlig i flere år framover. Den tyske koalisjonsregjeringen bestemte seg i natt for å øke budsjettet øremerket for å ta imot flyktninger til Tyskland, fra 3 til 6 milliarder euro, sier Deutsche Welle. Tyskland er det landet i Europa som tar imot flest flyktninger.

Tyskland kan ta i mot så mange fordi Tyskland «uten tvil er et økonomisk sterkt land», som visestatsminister Sigmar Gabriel formulerer det, og viser til at Tyskland derfor er villig til å ta imot mesteparten av flyktningene og migrantene som ankommer verdensdelen. I år regner Tyskland med at det kommer 800.000 asylsøkere til landet, skriver NTB.

Gabriel understreker at resten av Europa også må bidra for å håndtere bølgen av migranter og flyktninger som tar seg inn i de 28 EU-landene fra Midtøsten og Afrika.

– Vi kan ikke bare ta imot 1 million mennesker hvert år og sømløst integrere dem i det tyske samfunnet, sier Gabriel.

Hellas: — Eksplosive tilstander

25.000 flyktninger har strandet på den greske øya Lesvos. Nå frykter både landets myndigheter og FN for opptøyer.

Greske myndigheter og FNs høykommissær for flyktninger har stilt med ekstra mannskaper for å håndtere det en gresk minister karakteriserte som en «eksplosiv situasjon»,skriver BBC.

En ung flyktningegutt ankommer Lesvos.

Mange hundre flyktninger og migranter har de siste ukene ankommet Lesbos hver eneste dag etter å ha reist fra Tyrkia i gummibåter. De fleste av dem kommer fra Syria.Folk sover på gaten, mange er uten tilgang til vann og toaletter.

Greske myndigheter ba nylig EU om hjelp til å bidra med redningsarbeidere, samt skaffe medisiner, klær og annet utstyr til flyktningene, skriver Reuters.

Opprørspolitiet brukte køller

Det kom til nye sammenstøt mellom båtflyktninger og politi på den greske øya Lesbos natt til tirsdag.

Gresk opprørspoliti og soldater brukte køller og for å hindre at tusenvis av flyktninger, de fleste av dem fra Syria, stormet om bord i en ferge som skulle til Pireus nær Athen, ifølge NTB.

Fergen hadde plass til bare 2500 passasjerer og situasjonen var en stund kaotisk, før fergen la fra kai.

Ytterligere én ferge, som kan ta 1.700 passasjerer, var tirsdag nå på vei til Lesbos, der myndighetene betegner situasjonen som eksplosiv

Paven ber katolikker åpne sitt hjem

ta5489b1-QSDewzLXLM.jpg

Pave Francis oppfordrer europeiske katolikker til å ta imot flyktninger i sitt eget hjem, i sin tale til folket søndag. Han sa at katolikker har et moralsk ansvar for å åpne sine hjem og kirker.Åndelig leder for Sør-Ungarn, biskop Laszlo Kiss-Rigo, sier paven tar feil.

-De er ikke flyktninger, dette er en invasjon. De kommer her for å ta over, de roper Allahu Akbar, uttalte biskopen, ifølge Washington Post.

Sverige: Sverigedemokraterna utelukkes fra flyktningesamtaler

Sveriges statsminister Stefan Löfven innkaller alle partiene bortsett fra Sverigedemokraterna til samtaler om flyktningkrisen, skriver NTB.

Samtalen skal finne sted onsdag, melder Sveriges Television.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson konstaterer at han ikke får være med på samtalene.

ta8a0a31_doc6m5uljcnajs130m99o12-6vjCixzu8T.jpg

– Jeg antar at man ganske enkelt ikke vil at vi skal være med. Det er synd for Sverige, siden vi står alene om å ha et annet perspektiv på saken, sier han til Dagens Nyheter.Sveriges regjering skal snart presentere forslag for hvordan nyankomne raskere skal komme seg ut i jobb, og det er ventet et forslag om at svenske kommuner ikke kan si nei til å bosette flyktninger