Verden

Trusselnivået i Storbritannia hevet til høyeste nivå etter terrorangrepet i London

En klappjakt pågår for å finne den eller de som sto bak bomben på undergrunnen i London fredag morgen. Politiet etterforsker hendelsen som terror.

Undergrunnsstasjonen Parsons Green i London evakueres etter en eksplosjon på et tog.
 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist
 • Kjersti Nipen
  Journalist
 • NTB
 • Olav Eggesvik
  Journalist

En bombe gikk av på et tog på undergrunnsstasjonen Parsons Green i London, rundt klokken 09.30 norsk tid, fredag. 29 personer fikk behandling på sykehus etter angrepet, de fleste for lettere skader.

Fredag kveld har myndighetene i Storbritannia hevet trusselnivået fra alvorlig til kritisk, som betyr at de venter et nytt angrep snarlig.

Trusselnivået går fra lavt, moderat, betydelig, alvorlig og opp til kritisk.

Forsvaret er kalt inn for å sikre viktige bygg. Dette er først og fremst for å frigjøre politifolk til andre oppgaver, ifølge britiske myndigheter.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, ifølge BBC. Så langt er ingen gjerningspersoner pågrepet, og britiske myndigheter har ikke sagt hvem de tror står bak.

«Improvisert» bombe

Politiet beskriver bomben som gikk av som «improvisert». Bilder fra stedet tyder på at bomben var plassert i en bøtte i en tykk plastpose fra dagligvarekjeden Lidl.

 • 29 personer ble skadet i angrepet, de fleste med lettere skader, opplyser helsemyndigheter til BBC fredag kveld. London Ambulance fraktet 19 personer til sykehus. I tillegg har personer selv tatt seg til sykehus for å få mindre skader behandlet.
 • Politiets antiterrorenhet har ansvar for etterforskningen. MI5 bistår i etterforskningen.
 • Ingen er så langt pågrepet, bekrefter Metropolitan Police.

Stasjonen Parsons Green ligger mellom Earl’s Court og endestasjonen Wimbledon. Toget var på vei inn til sentrale London, på District Line, retning Paddington.

– Kunne ha drept eller skadet alle i togvognen

Gjenstanden som gikk av fredag morgen har ifølge Metropolitan Police bare delvis eksplodert. Den var ment å gjøre større skade.

Innretningen har gitt etterforskerne et vell av spor å gå etter. Foreløpige rapporter sier ifølge BBCs sikkerhetsreporter Frank Gardner at bomben kunne ha drept eller skadet alle som var i vognen dersom den hadde fungert etter planen.

Istedenfor å eksplodere, sier ekspertkilder til BBC at enheten brant på en måte som genererte flamme og varme uten å eksplodere.

May: Et feigt angrep

Storbritannias statsminister Theresa May beskrev fredag ettermiddag angrepet som feigt.

– Dette var en enhet som var ment å forårsake betydelig skade, sa May da hun uttalte seg til pressen etter møtet i den britiske kriseenheten Cobra.

Sky News hevdet fredag ettermiddag at en mistenkt person er identifisert på bakgrunn av overvåkningsbilder. Scotland Yard avviser at de har noen kjennskap til dette, skriver The Guardian.

– Finkjemmer overvåkningsbilder

Undergrunnen i London er godt dekket av videokameraer. The Guardian opplyser at etterforskere nå finkjemmer bilder fra overvåkingskameraene på undergrunnen i London for spor etter gjerningspersoner, og for å forsøke å finne ut akkurat hvor gjerningspersonene har gått på og av T-banesystemet.

Teknikere undersøker også den hjemmelagede bomben på jakt etter spor som kan fortelle dem hvem som står bak. Både konstruksjonen av bomben og kjemikaliene som er brukt kan gi politiet en pekepinn om hvem som står bak. Det faktum at bomben ikke gikk av som den skulle, vil også kunne gi viktige spor, skriver The Guardian.

Målet er å pågripe alle involverte i angrepet før de får mulighet til å slå til på nytt.

– Det pågår en klappjakt, sa Londons ordfører Sadiq Khan til radiostasjonen LBC fredag ettermiddag. I intervjuet sier ordføreren at han ikke kan gå i detalj på hva dette innebærer, eller hvorvidt politiet har konkrete mistenkte de jakter på.

BBC har erfart at bomben var tidsinnstilt. Politiet har ikke bekreftet dette.

Eksplosjonen skal ha kommet fra denne posen, som inneholdt en bøtte.

Trump: – Taperterrorister!

USAs president Donald J. Trump tok på Twitter fredag til orde for å være «proaktiv» mot terrorister og «blokkere dem» fra internett.

Han hevdet Scotland Yard har hatt gjerningspersoner i sikte før angrepet, og benyttet anledningen til å minne om at han ønsker sterkere grensekontroller ved egne grenser:

Another attack in London by a loser terrorist. These are sick and demented people who were in the sights of Scotland Yard. Must be proaktive!Loser terrorists must be dealt with in a much tougher manner. The internet is their main recruitment tool which we must cut off & use better!

– Trumps meldinger hjelper ikke

Britenes statsminister Theresa May sa fredag ettermiddag at Trumps uttalelser ikke var til hjelp i denne situasjonen.

– Jeg synes aldri det hjelper om noen spekulerer i det som er en pågående etterforskning, uttalte May da hun møtte pressen etter møtet i kriseenheten Cobra fredag ettermiddag.

Trump møtte pressen utenfor Det hvite hus i Washington fredag.

– Dette er forferdelig. Det bare fortsetter og fortsetter. Vi må være smarte, veldig smarte, og vi må være veldig, veldig tøffe. Kanskje er vi ikke i nærheten av å være tøffe nok, sa Trump ifølge BBC.

Fredag kveld rapporterer BBC at Trump har uttrykt sin sympati direkte til May i en telefonsamtale.

Bevæpnet politi på stedet.

Solberg: – Trist!

Statsminister Erna Solberg sier til NTB at hun er trist for at vi nok en gang opplever en hendelse som etterforskes som terror.

– Våre tanker går til dem som er rammet og til hele det britiske samfunnet, som gang på gang opplever ulike typer terrorhandlinger, sier Solberg

Mer politi

Metropolitan Police-talsmann Mark Rowley opplyser til The Guardian at det vil bli utplassert mer politi på transportnettverket rundt om i London som følge av denne hendelsen.

Ingen skal være alvorlig eller livstruende skadet etter en eksplosjon på undergrunnsstasjonen Parsons Green i London.

Vitner forteller om kaos og brannskadede passasjerer

BBCs reporter Riz Lateef var på Parsons Green og ble vitne til hendelsen.

– Det var panikk og folk løp fra toget, da de hørte det som virket å være en eksplosjon, sier hun til BBC.

– Folk hadde kutt og sår etter å ha flyktet. Det var panikk.

Vitner forteller om et høyt smell og en varmebølge i etterkant av eksplosjonen.

Ifølge Metros reporter på stedet har flere passasjerer blitt forbrent i ansiktet etter at en hvit beholder eksploderte.

Deretter beskriver hun at vognen ble fylt av røyk, mens folk ble evakuert ut på plattformen ved undergrunnsstasjonen.

Et vitne forteller til avisen Metro om passasjerer med kraftige brannskader.

Nyhetsbyrået AP har snakket med Richard Aylmer-Hall, som også var vitne til hendelsen. Han sier at flere mennesker ble skadet mens de flyktet fra stedet.

Et vitne som bare kalles Emma beskriver overfor BBC hvordan både barn og gravide kvinner ble klemt i trengselen som oppsto på undergrunnsbanen etter eksplosjonen.

– Det var virkelig en traumatisk opplevelse.

Flere mennesker er skadet etter en eksplosjon på undergrunnsbanen i London.

Les mer om

 1. Terror
 2. London
 3. Scotland Yard
 4. Metro
 5. Tog