Tyske medier stiller opp for flyktningene

Selv om små grupper høyreradikale har protestert høylytt mot flyktninger den siste uka, er budskapet fra tyske medier og kjendiser en klar velkomst til dem som flykter fra krigens redsler.

ta89f2ef_doc6m0w90dnglzpkfv2o12-iaLMxI_hMB.jpg

«Vi hjelper», var overskriften i store bokstaver lørdag i den tyske tabloidavisa Bild, som har satt i gang en innsamlingsaksjon for flyktningene som er kommet til landet. Den gjør det klart at fremmedhatere ikke taler i tyskernes navn.

Tyskland venter at det kan komme så mange som 800.000 asylsøkere til landet i år. Men mens mange mener at rike Tyskland, særlig med sin nazistiske fortid, har et spesielt ansvar for å ta imot flyktninger, er ikke alle glad for å se asylmottak bygges over hele landet.

Aftenposten i Berlin:

Les også

- Vanlige borgere føler seg ikke lenger hørt og forstått

Ekstremister

Høyreekstremister og nynazister har gått løs på migrantene og deres boliger med ildspåsettelser, voldelige og høylytte protester og overfall, særlig i det ekskommunistiske øst som fortsatt ligger etter i inntekt og sysselsetting, 25 år etter gjenforeningen.

Den østtyske byen Heidenau er nylig blitt et symbol på Tysklands strev for å ta imot den voldsomme bølgen med nykommere etter at flere titall politifolk ble skadd i sammenstøt med høyreradikalere som angrep det nybygde asylmottaket.

Da statsminister Angela Merkel reiste til Heidenau for å ta et oppgjør med de innvandringsfiendtlige ekstremistene, ble hun buet og kalt forræder.

I den nærmeste storbyen Dresden viste flere tusen tyskere lørdag sin motstand mot rasismen til demonstrantene i Heidenau.

Mediene mobiliserer

Og i medieverdenen har mange sluttet seg til Bilds appell om å ønske flyktningene velkommen.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel hadde denne uka to forsider — den med tittelen «Mørke Tyskland» viste et asylmottak i flammer, mens den andre med tittelen «Lysende Tyskland» bar fram et budskap om håp med innvandrerbarn som slapp ballonger til himmels.

«Det er opp til oss hvordan vi vil leve. Vi har valget», skriver Der Spiegel.

I München ga Süddeutsche Zeitung leserne en guide til hvordan de kan hjelpe til med å donere klær og mat til de nyankomne.

Les Aftenpostens reportasje fra Ungarn. Ordfører Laszlo Toroczkai er mannen bak det omstridte gjerdet:

Les også

– Vi kan ikke ta imot alle som vil komme. Det betyr slutten på Europa

Kjendiser sier fra

En lang rekke kjendiser i sports— og kulturverdenen har også stått fram for å støtte folk som søker et bedre liv i Tyskland.

— Kjære flyktninger. Det er bra dere er her fordi det gir oss muligheten for å teste våre verdier og vise respekt for andre, sier fotballspilleren Toni Kroos, som spiller for Real Madrid, i en kommentar som er gjengitt i pressen.

Skuespilleren Til Schweiger er blant de mest framtredende røstene til støtte for asylsøkerne, mens rockestjernen Udo Lindenberg håper å arrangere en konsert i Berlin mot hat mot migranter 4. oktober.

Les reportasjen og se videoen: Hun har ikke sovet på tre døgn og har reist i to uker fra Aleppo i Syria. Natt til fredag nådde hun grensen mellom Serbia og Ungarn - og ble stoppet av grensepolitiet:

Det er ikke første gang tyskerne har tatt affære mot rasisme og fremmedhat, og ikke første gang tyskerne har appellert bredt om toleranse.

I 2000 ba daværende statsminister Gerhard Schröder anstendig folk reise seg i opprør etter at en synagoge ble brent ned i Düsseldorf.

Tolerant land

Tyskland er «et tolerant og åpent land», sa innenriksminister Thomas de Maizière i et intervju med Die Welt lørdag og fordømte dem som «tror de representerer den tause majoritet når de angriper utlendinger».

I en leder med tittelen «Hvem vi er» sier Die Welt at til tross for xenofobiske angrep innebærer den positive responsen fra vanlige tyskere at Tysklands ansikt er i endring, en nasjon som er i ferd med å gjenoppdage seg selv gjennom å ønske flyktningene velkommen.

I januar viste en meningsmåling gjort av Bertelsmann-stiftelsen at tyskere flest stiller seg positivt til flyktningene — 60 prosent ønsker dem velkommen, opp fra 49 prosent for tre år siden.

Men undersøkelsen viser også at det er delte meninger om bølgen av innvandrere representerer en ny mulighet for Tyskland eller er en byrde.

En undersøkelse gjort av Respons for Aftenposten viste denne uken at et stort flertall av nordmenn er positive til å ta imot 8000 flyktninger fra Syria de neste tre årene.

(NTB)