Verden

Tyskland gjeninnfører grensekontroll

Strømmen av flyktninger til Tyskland gjør at landet gjeninnfører grensekontroll. -Vi vil få kontroll og oversikt, sa Tysklands innenriksminister Thomas De Maiziere på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Tyskland gjeninnførte søndag ettermiddag på grunn av den store tilstrømningen av flyktninger. Kontrollen skjer først og fremst på grensen mot Østerrike. HEINZ-PETER BADER

 • Håkon Letvik

Tyskland gjeninnførte i ettermiddag grensekontroll, først og fremst på grensen mot Østerrike. Årsaken er den store tilstrømningen av flyktninger den siste tiden. HEINZ-PETER BADER

Den store strømmen av flyktninger fra Østerrike og inn i delstaten Bayern sør i Tyskland, gjorde at delstatsregjeringen før helgen ba om hjelp fra det tyske forbundspolitiet.

Den tyske innenriksministeren sa at Tyskland i dette øyeblikk er i ferd med å gjeninnføre grensekontroll, først og fremst mot Østerrike.

LES OGSÅ:

Les også

Grafene som forklarer hvorfor Europas ledere krangler så busta fyker

— Grensekontrollen skal få orden på flyktningestrømmen. Og skal også bidra til sikkerhet i tråd med reglene i Schengen-avtalen, sa innenriksminister Thomas De Maizere.

Tyskland har ikke hatt vanlig grensekontroll mot noen av sine naboland siden julen 2007, da grensekontrollen mot Polen ble opphevet.

Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung er 2100 politifolk på vei for å hjelpe til med kontroll på grensen mellom Tyskland og Østerrike. I ettermiddag kom det 500 flyktninger i timen over grensen fra Ungarn til Østerrike. De fleste ønsker å reise videre til Tyskland og andre land.

Vi fulgte et ektepar på toget til Norge. Se video:

Ifølge avisen er formålet å registrere flyktningene som kommer, og for å sile ut flyktninger fra krigs— og borgerkrigsområdene i Syria og Irak fra flyktninger fra Balkan, som betraktes som økonomiske flyktninger.

«Pustepause» for Tyskland

Avisen skriver også at tyske myndigheter vil stoppe togtrafikken mellom Østerrike og Tyskland, slik at Tyskland får en «pustepause».

— Tyskland stenger grensen mot Østerrike, skriver også Bild, den største avisen i Tyskland.

LES MER:

Les også

- Flyktningene er lykkejegere som reiser frivillig for et bedre liv i Europa

Den tyske visestatsministeren Sigmar Gabriel (SPD) sier i et intervju med avisen Tagesspiegelsøndag at Tyskland nærmer seg grensene for hva landet kan makte når det gjelder å ta seg av flyktninger.

— Det handler ikke om antallet, men om hastigheten på tilstrømningen, sa han. Visestatsministeren sier i intervjuet at det er viktig å hjelpe flyktningene i de landene de nå befinner seg, for å stoppe den store tilstrømningen.

Ungarn innfører strenge straffer tirsdag

Årsaken til at det fortsatt kommer mange flyktninger inn i Ungarn nå, er også at flyktningene fra tirsdag av risikerer tre års fengsel hvis de tar seg ulovlig inn over landet gjennom det 175 kilometer lange piggtrådgjerdet Ungarn har bygget mot nabolandet Serbia.

Parlamentet i Budapest bestemte sist uke å skjerpe straffereaksjonene kraftig for alle som tar seg ulovlig inn i landet. Myndighetene vil at flyktningene skal melde seg ved noen grensekontrollstasjoner, hvor de vil bli registrert og også internert inntil asylsøknaden deres er behandlet.

I mange tyske byer har den store tilstrømningen av flyktninger gjennom Ungarn og Østerrike sprengt alle flyktningemottak. Flyktninger bor i telt, i idrettshaller eller de må overnatte ute, i parker eller på jernbanestasjoner.

13.000 flyktninger til München

Bare i helgen har det kommet 13.000 flyktninger til München, hvor alle flyktningemottak er overfylt. Selv om det er bygd teltleire vurderes det nå om også Olympiastadion skal tas i bruk for å gi flyktningene tak over hodet. Siden august har det kommet 63.000 flyktninger til München alene.

For å hjelpe hundrevis av flyktninger som måtte overnatte utendørs eller på hovedjernbanestasjonen, ble folk oppfordret til å komme med soveposer, ulltepper og liggeunderlag.

Overborgermester Dieter Reiter beklaget lørdag at München blir overlatt til seg selv, uten å få hjelp fra andre byer og delstater i Tyskland. Inntil delstaten Nordrhein-Westfalen lørdag tilbød seg lørdag å hjelpe München hadde bare 400 flyktninger blitt sendt fra München til andre delstater.

— Det er latterlig. Vi blir alene om ivareta en nasjonal oppgave, sa Reiter, ifølge nyhetsmagasinetDer Spiegel.

Ekspresstog reservert for flyktninger

Det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn bestemte søndag ettermiddag å reservere et av sine ICE-ekspresstog bare for flyktninger for videretransport fra München til Berlin.

Men også i Berlin er situasjonen kritisk – tre av byens store idrettshaller er tatt i bruk som nødinnkvartering til nå. Brannvesenet, Røde Kors og andre frivillige hjelpeorganisasjoner arbeidet før helgen på spreng med å innrede idrettshallene med tusener av feltsenger. I Berlin ventes 80 000 flyktninger i løpet av året. Tusener av frivillige har engasjert seg for å hjelpe flyktningene, siden de offentlige etater ikke har kapasitet nok.

Berlin har også bestemt at to tomme flyhangarer på den nedlagte flyplassen Tempelhof i sentrum av byen skal klargjøres for å gi de mange flyktningene tak over hodet.

Det blir også vurdert om den tomme ekspedisjonshallen skal tas i bruk for registrering av flyktninger – fullt utstyrt som den er med skranker hvor flypassasjerene tidligere sjekket inn og leverte sin bagasje.

Et tomt bankpalass i bydelen Wilmersdorf er også tatt i bruk. I skrankene hvor kundene tidligere fikk utført banktjenester, skal flyktningene nå bli tatt imot av offentlige ansatte når de leverer sin asylsøknad.

- Ingen ting må være uprøvd

— Ingen ting må være uprøvd i disse tider, sa Berlins borgermester Michael Müller da han presenterte planene og jakten på ledige lokaler sist uke.

De mange idrettsorganisasjonene i byen får sine treningsmuligheter redusert når idrettshallene blir brukt til flyktninger, men trener nå utendørs eller i andre idrettshaller. -Det handler ikke nå om idrett og sport, det handler om flyktninger, sa en talsmann for Berlins mange idrettsforeninger.

Sportsklubbene forsøker også å verve flyktninger, slik at de kan bli engasjert i sunne fritidsaktiviteter i det som for mange vil bli deres nye hjemland.

Sterkt fokus på flyktningene

Flyktningesiituasjonen preger nyhetsbildet og det politiske liv i hele Tyskland. Det regionale statlige kringkastingsselskapet Norddeutscher Rundfunk (NDR) skal hele mandag bare sende programmer som har med flyktningesituasjonen å gjøre.

Programmene vil også ha sterkt fokus på det sterke folkelige og frivillige engasjementet hvor hundretusener gjør en innsats for å hjelpe flyktningene.

NDR sender i delstatene Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern og Niedersachsen.

Til hovedbanestasjonen i Frankfurt am Main kom det lørdag 1000 flyktninger som hadde reist gjennom Ungarn og Østerrike.

Flere idrettshaller ble brukt for å få plass til flyktningene, men mange måtte likevel overnatte under primitive forhold på jernbanestasjonen.

Ved grensen til Østerrike ble det søndag ettermiddag registrert 500 flyktninger hver eneste time. Flyktningene var brakt med buss fra jernbanestasjonen i Budapest til grensen, hvor de fikk reise videre med østerrikske tog og busser, i første omgang til Wien.

To menneskesmuglere arrestert

Fortsatt er det menneskesmuglere som mot betaling bringer flyktninger inn i Østerrike. Søndag formiddag stoppet politieti Wien en lastebil merket som blomstertransport. I lasterommet befant det seg 45 flyktninger, av dem åtte barn. De to personene i førerrommet ble arrestert og er siktet for menneskesmugling.

Funnet av 71 døde flyktninger i en liten lastebil i slutten av august førte til at politiet i Østerrike skjerpet kontrollen av lastebiler på vei inn i landet fra Ungarn og Slovakia.

I tråd med EUs regelverk

Ifølge NTB mener EU-kommisjonen at Tysklands beslutning om å gjeninnføre grensekontroll er i tråd med regelverket og at det viser behovet for at EU-landene blir enige om en felles flyktningpolitikk.

– Midlertidig gjeninnføring av grensekontroller mellom EUs medlemsland er en eksepsjonell mulighet som reguleres av Schengen-samarbeidets regelverk i en krisesituasjon, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen søndag.

– Den nåværende situasjonen i Tyskland virker å være en situasjon som dekkes av regelverket, står det videre å lese.

Norge deltar i EUs krisemøte mandag

Tidligere på søndagen drøftet EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker flyktningkrisen med den tyske statsministeren Angela Merkel på telefon, skriver NTB.

Juncker understreker behovet for en mer sammenhengende politikk for å holde Europas grenser åpne. Tyske myndigheter sier mottakskapasiteten er sprengt og at landet snart ikke kan ta imot flere flyktninger.

Mandag samles EUs innenriks- og justisministre i Brussel for å diskutere krisen. Også justisminister Anders Anundsen (Frp) og statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) deltar på møtet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 2. VERDEN

  For 30 år siden fikk en piknik jernteppet i Europa til å revne.

 3. VERDEN

  Ingen harde ord da Merkel og Orban mintes jernteppets fall i Ungarn

 4. VERDEN

  Da EU stengte yttergrensen, skulle de indre grensene bygges ned. Men det skjer ikke.

 5. VERDEN

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

 6. VERDEN

  Europa stenger grensene. Få oversikten.