Verden

Taj Bibi har allerede mistet tre ektemenn i krigen mot Taliban. Hun håper fredsforhandlinger kan redde ektemann nummer fire.

Taj Bibi holder frem et bilde av sin nåværende ektemann. Bak henne henger uniformene til alle de fire ektemennene hun har hatt og bildene av de tre som har dødd i kamper med Taliban.

Forhandlingene i Qatar hylles som et skritt i riktig retning. Dette er de viktigste årsakene til at det kan bli vanskelig å komme frem til en avtale.

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist
 • Afshin Ismaeli
  Journalist

Kort forklart:

 • Afghanske myndigheter og Taliban startet fredsforhandlinger i Qatar 12. september.
 • Det skjer nesten 19 år etter at Taliban ble styrtet med amerikansk hjelp.
 • Taliban lot terrorgruppen Al-Qaida bruke Afghanistan til å forberede angrepet mot USA 11. september 2001.
 • Taliban ble aldri knust. Til tross for en enorm vestlig militær innsats, har deres innflytelse bare vokst.
 • Volden fortsetter i Afghanistan. Taliban nekter å gå med på våpenhvile.

Håper freden kan redde ektemann nummer fire

Høygravide Taj Bibi ber for sin fjerde ektemann. Han er blant de afghanske soldatene som må være forberedt på å møte Taliban til kamp. Hun håper han ikke vil møte samme skjebne som hans tre brødre, hennes første tre ektemenn. Alle ble drept i kamp mot opprørerne.

Fredsforhandlinger med Taliban startet i Qatar den 12. september. Men kampene i Afghanistan har bare blitt intensivert siden.

Bibis ektemann Aminullah er blitt sendt ut på et tre måneder langt oppdrag ved frontlinjen. Hun ber om at fredsforhandlingene skal redde ham.

– Jeg makter ikke å se mine fem barn bli foreldreløse igjen, sier Bibi til Reuters. Hun lever i Sadeqabad-området i det fjellrike Kunar-provinsen i det østlige Afghanistan.

Les hele saken med abonnement