Verden

Påstand om fengsel og bot for Navalnyj

Russisk påtalemyndighet legger ned påstand om omgjøring av en betinget fengselsdom til ubetinget fengsel samt en bot for ærekrenkelse for Aleksej Navalnyj.

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj sto i et glassbur i distriktsdomstolen Babuskinskyj i Moskva tirsdag.
  • NTB-AFP

I en domstol i Moskva tirsdag la aktor ned påstand om å ilegge Navalnyj en bot på 950.000 rubler, om lag 109.000 kroner, for ærekrenkelse mot en 94 år gammel krigsveteran fra andre verdenskrig.

Påtalemyndigheten la også ned påstand om omgjøring av en betinget dom på tre og et halvt års fengsel fra 2014 til ubetinget fengsel, ettersom den angivelige ærekrenkelsen fant sted mens den betingede dommen var rettskraftig.

En annen domstol i Moskva har allerede omgjort den betingede fengselsstraffen til ubetinget fengsel for angivelige brudd på prøvetiden mens Navalnyj lå på sykehus i Tyskland etter å ha blitt forgiftet.

Ærekrenkelser og brudd på meldeplikt

Påstanden om ærekrenkelser mot en veteran fra andre verdenskrig er en av flere rettsprosesser mot Navalnyj etter at han vendte hjem til Russland i januar.

Saken gjelder ærekrenkelser mot en tidligere soldat som stilte opp i en video til støtte for grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036. Navalnyj delte videoen og omtalte krigsveteranen og andre medvirkende som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

Saken mot Navalnyj ble innledet i juni, men ble satt på vent mens han lå på sykehus etter å ha blitt forgiftet i august. I mellomtiden har han oppholdt seg i Tyskland, der han har fått sykehusbehandling etter drapsforsøket. Navalnyj ble utsatt for nervegiften novitsjok, men russiske myndigheter avviser at de sto bak forgiftningen.

I begynnelsen av februar ble Navalnyj dømt for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014. Betingelsene i den gamle dommen var ikke mulig å oppfylle mens han lå på sykehus i Tyskland. Han må sone to og et halvt år av dommen på tre og et halvt år. Han har allerede sonet ett år i husarrest.

Avviser anklagene

Navalnyj deltok i tirsdagens rettsmøte i et glassbur i rettslokalet. Iført en blå hettegenser, smilte den 44 år gamle Putin-kritikeren flere ganger.

Navalnyjs advokat Olga Mikhailova avviser anklagene og sier de er oppdiktet og vilkårlige.

Etter at påtalemyndighetens påstand ble presentert tirsdag, berammet dommeren neste rettsmøte til 20. februar.

Tirsdag skulle en annen domstol i Moskva behandle en sak om ærekrenkelse mot Navalnyj, fremmet av den Kreml-tilknyttede forretningsmannen Jegvenyj Prigozhin. 59-åringen krever 5 millioner rubler, rundt 573.000 kroner, i erstatning fra Navalnyj.

Senere tirsdag skulle en domstol behandle Navalnyjs anke i en sak der han er blitt bøtelagt med 3,3 million rubler, nær 380.000 kroner, som han var blitt dømt til å betale til en matbedrift i en annen sak om ærekrenkelse.

Les også

  1. Aftenposten mener: Behandlingen av Navalnyj viser Putins svakhet

  2. Han skjønte én ting bedre enn alle andre russiske politikere. Slik ble Navalnyj stor.

Les mer om

  1. Aleksej Navalnyj
  2. Vladimir Putin
  3. Russland