Verden

Island: - Sprekken er blitt større

Sprekken på sørvest-Island ser ut til å ha blitt større, og den vulkanske aktiviteten tok seg opp igjen i morgentimene i dag.

Damp, røyk og lava står over 100 meter opp over Eyjafjallajökull, rundt 120 kilometer øst for Reykjavik. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS

  • Kristjan Molstad

Geofysiker Steinunn Jakobsdóttir ved Veðurstofu Íslands — Islands meteorologiske institutt - sier til statskanalen Ríkisútvarpið at sprekken ser ut til å vokse i nordøstlig retning. Ved nitiden i morges og rett før klokken 13 ble det registrert flere mindre jordskjelv i området, med styrke mellom 1 og 2 på Richters skala.

Ekstern lenke: Jordskjelv rundt Mýrdalsjökull (Veðurstofa Íslands)

I natt ble det registrert rundt ti aktive ildsøyler i sprekken - de kraftigste sprutet lava rundt150 meter opp mot himmelen. I formiddag skjøt en over fire kilometer høy dampsky opp fra sprekken - et tegn på at smeltevann har kommet inn i systemet. Et vitne sier til Ríkisútvarpið at det så ut som om et svart skjær lå over isbreen Eyjafjallajökull.

Et annet vitne, Þorgils Torfi Jónsson, sier sprekkdannelsen tydelig har strukket seg lenger mot nordøst. Ifølge ham ser det ut som om det nå er utbrudd i begge ender av sprekken som har en lengde på rundt to kilometer.

Elven ble varmere

Vannføringen i elven Krossá steg kraftig i morgentimene i dag, og temperaturen på vannet økte med flere grader. Dette tyder på at vulkanutbruddet smelter snø og is i området.

Geolog Hjörleifur Sveinbjörnsson sier til islandsk radio at den vulkanske aktiviteten nå er gått ned igjen. Det er foreløpig ingen tegn til at vulkanen Katla står foran et utbrudd. Denne vulkanen ligger rett under isbreen Mýrdalsjökull, og et utbrudd her kan føre til store oversvømmelser og flom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utbruddet lørdag førte til at rundt 500 islendinger ble evakuert. (FOTO: AFP PHOTO / RAGNAR AXELSSON) Foto: RAGNAR AXELSSON

Stengte veier

I formiddag vedtok myndighetene å sperre adkomstveiene til de populære turområdet Þórsmörk, og den islandske Kystvakten og geologer vil fly over området senere i dag for å få overblikk over situasjonen.

Flere hundre islendingene ble lørdag evakuert i all hast da grunnen rundt isbreen Eyjafjallajökull plutselig våknet til live igjen — etter å ha «sovet» siden 1823.

Rundt 400 islendinger mottok varsel på SMS eller telefon med beskjed om å forlate hjemmene sine. Søndag fikk de fleste vende hjem igjen.

Ekspertene kan ikke forutsi hvor lenge utbruddet vil vare - det kan ta dager eller år.

Det kraftigste vulkanutbruddet på Island fant sted ved Lakagigar, nordøst for dagens utbrudd, i 1783. Utbruddet varte i åtte måneder, og aske og giftige gasser tok livet av 80 prosent av alle sauer og rundt halvparten av hester og storfe på øya. Rundt 10.000 islendinger - en femtedel av befolkningen - døde av sult.

Utbruddet fikk også følger på de britiske øyer og i Frankrike: Flere tusen døde av forgiftning eller av sult som følge av at askeskyen kjølte ned klimaet.

Les også

  1. Vulkan-evakuerte får flytte hjem

  2. Vulkanutbruddet: 1300 flypassasjerer rammet

  3. Frykter gigantutbrudd

  4. Vulkanutbruddet kan vare i to år