Verden

Flere kirker nedbrent i canadiske urfolksområder

Fire katolske kirker har brent ned i urfolksområder i Canada etter funn av nesten 1000 umerkede gravplasser ved internatskoler i landet.

Fire katolske kirker, blant dem denne i Penticton, har brent ned i urfolksområder i Canada den siste uken. Politiet anser brannene som mistenkelige. De skjer etter funn av levninger etter hundrevis av skolebarn og hundrevis av umerkede gravplasser ved internatskoler i landet.
  • NTB-AFP

Lørdag morgen ble to kirker stukket i brann med mindre enn en times mellomrom i to separate urfolksområder i provinsen British Columbia.

– Begge kirkene er ødelagt, sa politibetjenten Jason Bayda fra det føderale politiet i en uttalelse. Myndighetene anser begge brannene som «mistenkelige, og forsøker å finne ut om det er noen mulig tilknytning til kirkebrannene i Penticton og Oliver 21. juni», sa han videre.

Kirkebrannene i de to byene, som begge også ligger i British Columbia, fant sted om lag 50 kilometer unna.

Funn av levninger etter skolebarn

De skjer i en vanskelig tid for mange av Canadas urfolk, som fortsatt er rystet av to funn, først av levninger etter 215 skolebarn ved en tidligere internatskole i Kamloops, og så senere av 751 umerkede gravplasser ved en annen skole i Marieval.

Mange av internatskolene for urbefolkningen i Canada ble drevet av Den katolske kirke. Skolene ble brukt for å få barna til å vende sin egen kultur ryggen og tilegne seg vestlig kultur. De var i drift fra 1831 til 1997, og det var minst 130 slike skoler i Canada.

Den canadiske regjeringen har innrømmet at fysisk og seksuell vold var utbredt på skolene, og elever skal ha blitt fysisk avstraffet for å snakke morsmålene sine.

Canadiske urfolksgrupper har bedt myndighetene granske alle landets tidligere skoler for urfolk. Flere urfolksledere venter flere funn i månedene som kommer.

Les også

  1. Grusomt funn av levninger ved internatskole i Canada

Les mer om

  1. Urfolk
  2. Brann
  3. Canada