Kina har Disneyfeber
Om noen uker åpner Disneyland i Shanghai. Ikke bare i Kinas største by, men over hele landet er det nå kø for å sikre seg billetter til et første møte med Donald og Mikke, Peter Pan og Snøhvit.
Reisearrangører i Beijing og alle provinser har enorm pågang
for billetter og hotellrom i forbindelse med premieren 16. juni, ifølge kinesiske medier.
– Jeg gleder meg veldig til å oppleve Disneyland, sier musikkstudenten Tang Bei (20), som ofte lar seg friste av en annen amerikansk merkevare når hun skal ut og spise med gode venner: McDonalds. Denne dagen har gjengen benket seg for lunsj på den ene av kjedens filialer på gågaten Wangfujing i det sentrale Beijing.
Dyrt for mange
Disneys partner i det nye prosjektet er det statseide selskapet Shanghai Shendi Group, som tror det årlige besøkstallet blir 10 millioner, opplyser lokale myndigheter til magasinet Fortune.
Kinesiske medier dekker saken med stor entusiasme, om enn med et lite forbehold når det gjelder prisene. Det blir opplyst at måltider i gjennomsnitt vil koste 92 kroner. En enslig dumpling går for åtte kroner, mot litt over en krone i vanlige matboder på gaten i selve Shanghai eller i Beijing.
Mange kinesiske familier vil nok også oppleve det som ganske dyrt å betale inngangspengene. Ifølge det offisielle
nyhetsbyrået Xinhua vil en voksenbillett koste 475 kroner på hverdager og 625 kroner i helgene og i høysesong.
For forsørgere som setter opp sitt budsjett med en vanlig kinesisk inntekt på kanskje 6000 kroner i måneden, er det en mager trøst at prisene ifølge Disney-konsernet selv er lavere enn i noen av de øvrige parkene.
- De mest gjeldstyngede landene i verden er blitt enda mer forgjeldet. Den raske gjeldsveksten i Kina kan utløse en ny global finanskrise, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF).
Selskapet har stor tro på at den nye parken vil bli svært attraktiv for mange av de 300 millioner menneskene som bor mindre enn tre timers reisetid unna, og er overbevist om at investeringen på 5,5 milliarder dollar vil bli svært lønnsom.
MacDonald styrker seg i Kina
Like før den 10. av verdens Disney-parker åpner portene for voksne og barn som intet heller vil enn å more seg på erkeamerikansk vis, er det blitt kjent at hurtigmatkjeden med en M-logo en hel verden kan identifisere, planlegger å legge kraftig på seg i Kina. 250 nye restauranter skal åpnes hvert år de nærmeste fire årene. Kjeden har allerede 2200 restauranter i Fastlands-Kina og nå skal det bli 1000 flere innen utgangen av 2020.
Det gjelder trolig ikke alle bransjer når The Wall Street Journal melder at mange amerikanske selskaper nå føler seg mindre velkomne enn tidligere i et Kina der den mektige stats-og partisjefen ofte advarer mot at vestlige ideer får for mye innpass i samfunnet. Xi Jinping refser partikadre og andre sentrale aktører for å være for positivt innstilt til den form for kapitalisme som ikke minst amerikanske storselskaper representerer.
Men kinesisk pragmatisme trumfer ideologi når det er store penger å tjene og arbeidsplasser å hente til en nasjonaløkonomi som er i omstilling og som flere eksperter frykter vil kollapse på grunn av stor gjeldsbyrde.
Og uansett hvor politisk inkorrekt det måtte være: Både Disney og MacDonalds er som kjent blant folkets favoritter i hele verden, Kina intet unntak.
Ingen fare å være cool
Musikkstudenten Tang Bei og hennes venner skammer seg slett ikke over å velge McDonalds når de har råd til det.
– Det er god stemning her, og maten god, hevder film-arbeideren
Dong Sheng Yan (21).
– En ny undersøkelse viser at stadig flere ungdommer i Kina blir overvektige fordi de spiser for mye hurtigmat. Er det ikke betenkelig at McDonalds nå skal åpne enda flere restauranter?
– Både ja og nei, sier IT-medarbeideren Tian Yu (21). – Siden vi liker oss her, synes vi jo det er flott at tilbudet blir større. Samtidig er det jo ikke bra hvis noen går over til et ensidig kosthold som går ut over helsen.
- Bli med Aftenpostens korrespondent på middag på en populær Beijing-restaurant som har Kulturrevolusjonen som tema, med tidsriktig interiør og betjening i maoistuniform og lue med rød stjerne.
– Her i Kina er nærmest annenhver store bil en Buick. Alle som har råd, er på nett med sin Iphone. Ungdommer går i jeans og Yankees-lue og har T-skjorter med amerikansk reklame, og MacDonalds har godt selskap av Starbucks og Kentucky Fried Chicken. Dere som er landets fremtid: Synes dere ikke det blir vel mye tydelige symboler for USA, et land som ikke bare er Kinas partner, men også i mange sammenhenger en rival, med sterkt motstridende interesser?
Ungdommene ler, kanskje en smule overbærende, og erklærer at de ytre påvirkningen på ingen måte gjør dem mindre kinesiske.
– Vi spiser fortsatt mest tradisjonell, sunn mat sammen med storfamilien, sier Yan Jingjing, som studerer piano sammen med Tang og har det engelske budskapet Food for thought skrevet på sin brede hattebrem.
– Men vi liker også alt som er cool. Og snart er det Disneyland som gjelder!
- Les også: