Verden

Thailands statsminister kaller inn parlamentet under press fra demonstranter

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha har kunngjort at han innkaller parlamentet i et forsøk på å redusere spenninger mellom seg selv og demonstranter.

Demonstrantene flagger det thailandske flagget og lyser opp med mobiltelefonene sine søndag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mandag ba Chan-o-cha om et ekstraordinært parlamentsmøte, etter flere dager med store demonstrasjoner med krav om statsministerens avgang, frigjøring av fengslede aktivister, og reformer for monarkiet.

Politiet anslo søndag at det var rundt 20.000 hovedsakelig unge demonstranter i gatene, mens medier og aktivistene selv anslo at det var langt flere.

Demonstrasjonene skjer til tross for at det i forrige uke ble nedlagt forbud mot forsamlinger på mer enn fire personer.

Politiet stengte søndag 15 togstasjoner i hovedstaden Bangkok, et tiltak som også ble brukt lørdag for å få bukt med protestene.

Flere demonstranter ble lørdag pågrepet, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Thai Lawyers for Human Rights. Siden torsdag har politiet utstedt arrestordre på 76 aktivister.

Etterforsker medier

Politiet i Thailand sier de har gitt ordre om en etterforskning av fire nyhetsmedier som har rapportert fra demonstrasjonene mot regjeringen og kongehuset.

De har også iverksatt restriksjoner på meldingstjenesten Telegram i et forsøk på å stanse de tre måneder lange protestene, melder Reuters mandag. De mistenkes for å ha spredt innhold som har bidratt til «forvirring og uro», ifølge en talsmann for politiet.

Etterforskningen retter seg også mot en Facebook-side som tilhører en protestgruppe.

Alle tiltakene settes i verk med henvisning til unntaksbestemmelsene som regjeringen innførte i forrige uke.

Les også

  1. Thailand erklærer krisetilstand – protestledere pågrepet

Les mer om

  1. Thailand