Verden

Justisdepartementet i USA: Kongress-inntrengere planla å fange og drepe folkevalgte

Trump-støttespilleren Jacob Chansley, her fotografert med vikinghorn og pelslue, skal ha planlagt å ta folkevalgte til fange og likvidere dem, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Enkelte av president Donald Trumps støttespillere planla å «fange og likvidere folkevalgte», tror det amerikanske justisdepartementet.

  • NTB-AP-TT
  • Oppdatert lørdag. 16. januar: Justisdepartementet i USA trekker påstand om at Kongress-inntrengere planla å drepe folkevalgte

Det kommer fram i en siktelse tatt ut sent torsdag mot Jacob Chansley fra Arizona, som ble fotografert inne i Kongressen i bar overkropp, vikinghjelm og pelslue. Han er ventet å møte i retten fredag.

– Sterke beviser, inkludert Chansleys egne ord og handlinger ved Kongressen, støtter opp om at hensikten til opprørerne var å ta til fange og likvidere folkevalgte i den amerikanske regjeringen, heter det, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etterforskerne mener Chansley la igjen en lapp til visepresident Mike Pence der det sto «det er kun et tidsspørsmål, rettferdigheten kommer». Han ble pågrepet fordi det er en alvorlig fluktrisiko og fordi han er en fare for samfunnet, heter det.

Angriperne var få meter fra de folkevalgte

Aftenposten har tidligere omtalt at angripere hadde med seg strips som kan brukes som håndjern. Flere var ikledd tungt, taktisk beskyttelseutstyr som hjelmer og skuddsikre vester.

En av de pågrepne var i besittelse av automatvåpen og hadde sendt tekstmeldinger der det ble diskutert ulike måter å drepe Nancy Pelosi på. Hun er speaker i representantenes hus.

Enkelte demonstranter ble fotografert med renneløkker ved Kongressbygningen under angreper 6. januar. Flere ropte «heng Mike Pence».

En av kongressrepresentantene har fortalt Aftenposten at hun trodde angriperne hadde automatvåpen, og at hun fryktet for eget liv.

Angriperne nådde aldri frem til de folkevalgte, men var bare meter unna, viser videomateriale gjengitt av Washington Post.

Militærpersonell og politifolk

Minst 21 nåværende eller tidligere militær- og politifolk ble observert i eller rundt Kongressen under stormingen forrige uke. En av dem er pågrepet. I tillegg er over ti soldater og politibetjenter under etterforskning, viser en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

I flere tilfeller så det ut til at de som stormet Kongressen, brukte samme taktikk og samme type skuddsikre vester og teknologi som politiet gjorde.

Nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen i Washington D.C. etter stormingen av kongressbygningen forrige uke. Flere folk med bakgrunn fra politiet og militæret deltok i stormingen.

Amerikanske ekstremismeeksperter har i årevis bekymret seg for at høyreradikale militsgrupper og hvit overmakt-grupper radikaliserer og rekrutterer personer med bakgrunn fra politiet eller militæret.

– IS og al-Qaida ville siklet over noen med treningen og erfaringen til en amerikansk soldat. Disse folkene har evner som langt overgår det enhver utenlandsk terrorgruppe kan gjøre, sier Michael German, som er tidligere FBI-agent og stipendiat ved Brennan Center for Justice ved New York University.

Høyreradikale i militæret

En Pentagon-tjenesteperson sa til AFP torsdag at forsvarsdepartementet har observert en økning i høyreradikal aktivitet i militæret det siste året, som også speiles i resten av samfunnet.

– Vi vet at noen grupper aktivt forsøker å rekruttere militærpersonell til sin sak, eller oppmuntrer medlemmene til å verve seg til militæret med formål å tilegne seg forsvarets ferdigheter og erfaringer, sa han.

Kongressmedlemmene ble evakuert fra bygningen før angriperne nådde dem, men det var bare snakk om få meter som skilte angriperne og politikere.

Pentagons generalinspektør sier det skal åpnes granskning for å undersøke hvor effektive programmer i militæret for å motvirke støtte til ekstreme og kriminelle grupper i er.

37 etterforskes for politidrap

FBI etterforsker 37 navngitte personer for drap på en politimann da Kongressen i USA ble stormet, ifølge New York Times.

Politibetjenten Brian Sicknick var en av fem som døde under opptøyene og demonstrasjonene i Washington i forrige uke. Ifølge New York Times etterforskes 37 personer for drap på Sicknick.

Sicknick døde av skadene han pådro seg da han ble slått med et brannslukkingsapparat da kongressbygningen ble stormet. 14 andre politibetjenter ble skadet, ifølge et etterforskningsdokument som avisa har fått tilgang til.

Politimannen Brian Sicknick døde av skadene han fikk under opptøyene ved Kongressen

CNN har snakket med en politimann som forteller om hvordan han og kollegaene ble utsatt for vold av angriperne. Ifølge Michael Fanone skal demonstrantene skal ha ropt «drept ham med hans egen pistol».

FBI frykter flere voldelige angrep i tiden framover, og etterretningsagenter har sett kinesiske, iranske og russiske forsøk på å hisse opp stemningen ytterligere.

Mer enn 100 pågripelser

FBI har pågrepet mer enn 100 personer i forbindelse med stormingen av Kongressen, og de leter fortsatt etter personer som kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot innsettelsesseremonien 20. januar.

FBI-sjef Christopher Wray sier mer enn 200 mistenkte er identifisert i forbindelse med opptøyene.

Blant dem det er tatt ut siktelser mot, er en mann som veivet med sørstatsflagget inne i Kongressen, en mann som brukte en genser med påskriften «Camp Auschwitz» og en amerikansk svømmer som har vunnet OL-gull.

Les mer om

  1. Opptøyene i Washington
  2. FBI
  3. USA