Verden

Kim Jong-un innrømmer at Nord-Koreas utviklingsplan har mislyktes

Nord-Koreas leder Kim Jong-un innrømmer i en tale at landets økonomiske utviklingsplaner kommer til kort på «nesten alle områder».

Nord-Koreas leder Kim Jong-un innrømmer på en partikongress at landets økonomiske utviklingsplaner har mislyktes.
  • NTB

Det sa den nordkoreanske lederen da han åpnet det som er den første fullstendige partikongressen på fem år i landet.

Partikongressen er den åttende i landets historie. Den forrige partikongressen i 2016 var den første på 36 år.

I åpningstalen for årets kongress sier Kim Jong-un at utviklingsmålene, som ble satt i 2016, i stor grad ikke er oppfylt når det kommer til nesten alle områder, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Økonomiske problemer

Partikongressen er ment å vise innbyggerne at Kim Jong-un har kontroll på covid-19-situasjonen og andre økende økonomiske problemer landet står overfor.

Nord-Korea er et av de fattigste landene i Asia.

Kongressen finner sted få uker før Joe Biden innsettes som president i USA, og det er ventet at Biden vil videreføre sanksjonene mot Nord-Korea, og ikke gjenoppta samtaler med Kim før han starter atomnedrustning.

I tillegg har Nord-Korea stengt grensene mot sin fremste handelsparter Kina på grunn av pandemien, noe som forsterker de økonomiske utfordringene. Nord-Korea ble i fjor sommer også rammet av flere naturkatastrofer, som førte til ødeleggelser på landets infrastruktur.

Vil ha ny plan

I talen beskriver Kim utfordringene landet står overfor som «de verste av alle», ifølge KCNA. Han tar til orde for en ny femårsplan.

– Vi bør ytterligere fremme og utvide suksessene og seirene vi har oppnådd gjennom vår møysommelige innsats, men unngå å få de smertefulle leksjonene igjen, sier Kim ifølge byrået.

Han gjennomgikk den nåværende statusen for Nord-Koreas viktige industrier og næringer.

– Det grunnleggende problemet er at Kim vil ha regimeopprettholdende økonomisk vekst mens de beholder atomvåpen, sier Leif-Eric Easley, professor ved Ewha University i Seoul.

Han mener det er sannsynlig at Nord-Korea vil kreve lettelser i sanksjonene mot landet, heller enn å ta atomnedrustningen videre.

Kim nevnte verken USA eller Sør-Korea i talen sin tirsdag. Det er ventet at han vil holde flere taler før kongressen er over.

  1. Les også

    Han var Trumps «favorittdiktator». Nå er han en av dem som legger om kursen etter presidentvalget i USA.

  2. Les også

    Slik blir livet etter Trump

Les mer om

  1. Kim Jong-un