Verden

Stormingen av Kongressen kan være inspirert av nazistisk roman

Amerikanske eksperter ser klare paralleller mellom angrepet på Kongressen og hendelser i en nazistisk roman. Det skriver The New York Times.

Stormingen av Kongressen kan være inspirert av romanen «The Turner Diaries». Foto: Shannon Stapleton /Reuters/NTB

  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

Romanen The Turner Diaries er nylig fjernet fra Amazon etter massiv kritikk. The Los Angeles Times beskriver boken som en oppskrift på forrige ukes storming av Kongressen.

Boken er skrevet av nynazisten William Luther Pierce. Den er blitt en av de mest innflytelsesrike tekstene for hvite nasjonalister og høyreekstremister. Innholdet skal ha inspirert mange til voldshandlinger og terror.

En inspirasjonskilde

Boken har lenge vært referanseramme for hvit makt-forkjempere. Det opplyser eksperter på høyreekstremisters retorikk. Boken kom ut i 1978.

I romanen angriper en slik gruppe Kongressen i et forsøk på å kaste USAs regjering. Både kongressrepresentanter og ansatte blir drept. Opprørerne i boken ser det som et symbol på en større seier.

«Den ekte verdien av alle våre angrep i dag ligger i den psykologiske effekten, ikke i de umiddelbare dødstallene». Dette skriver romanens jeg-person, Earl Turner, i sin dagbok. «De lærte denne ettermiddagen at ikke en eneste av dem er utenfor vår rekkevidde», skriver han og sikter til politikerne.

Romanen skal tidligere ha inspirert til terror. Det er antatt at Timothy McVeigh hentet inspirasjon til bombeangrepet i Oklahoma i 1995 fra samme bok. Boken beskriver en lignende hendelse.

Spres i høyreekstreme miljøer

«Mange av ideene som er sentrale i The Turner Diaries, er blitt slagord som spres i høyreekstreme medier.»

Det sier forskningsanalytiker Cassie Miller ved den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Southern Poverty Law Center, ifølge The New York Times.

Høyreekstremister lar seg inspirere av denne type litteratur. For dem er The Turner Diaries på toppen av listen.

Flere demonstranter hadde med seg tau og ropte at de ville henge kongressmedlemmer. Foto: Mukul Ranjan/Reuters/NTB

Enkeltpersoner hyller forrige ukes opprør i sosiale medier og militante chattegrupper. De sammenligner angrepet på Kongressen med «the Day of the Rope». Denne dagen beskriver en dag i boken da mange ble hengt.

Noen av opprørerne som strømmet angrepet på Kongressen live, snakket om å henge politikere. De hadde med tau og modeller av galger.

Boken nevner dette. «Fortsett å lese», skrev en av opprørerne på meldingstjenesten Telegram.

Forrige uke ville presidentens mobb drepe Nancy Pelosi og henge visepresidenten.

Les mer om

  1. Opptøyene i Washington
  2. Bok
  3. USA