Nye sammenstøt i Jerusalem

Det var fredag nye sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi i Jerusalem og på Vestbredden, tross våpenhvilen mellom Israel og Hamas.

Det var fredag nye sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere på området ved al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen i Jerusalem. Sammenstøt her for halvannen uke siden var en av de utløsende årsakene til den militære konflikten mellom Israel og Hamas.

Israelske sikkerhetsstyrker skjøt med gummikuler ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalems israelskokkuperte gamleby. Også tåregass ble brukt mot palestinske demonstranter.

– Hundrevis av mennesker kaster stein og bensinbomber på politiet, sier politiets talsmann Micky Rosenfeld i en uttalelse.

Palestinsk helsepersonell opplyser at 15 mennesker måtte behandles for skader, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Israelsk politi fjernet palestinere fra plassen foran Klippemoskeen i gamlebyen i Jerusalem fredag.

Tusener i gatene

Også fra Betlehem, Hebron og Nablus på den okkuperte Vestbredden kom det meldinger om sårede i kraftige sammenstøt mellom israelske sikkerhetsstyrker og palestinske demonstranter.

Uroen på Vestbredden ble omtalt av blant andre magasinet Newsweek.

Sammenstøtene brøt ut etter at våpenhvilen mellom Israel og Hamas trådte i kraft natt til fredag. Tusenvis av palestinere var ute i gatene i løpet av natten for å feire våpenhvilen og det mange oppfattet som en seier til Hamas.

Både på Gazastripen, på Vestbredden og i Øst-Jerusalem var det feiring i gatene. Hva som utløste sammenstøt fredag, er foreløpig uklart.

Utløsende årsak

Sammenstøt i Jerusalem og en politiaksjon inne på området ved al-Aqsa-moskeen var en av de utløsende årsakene til krigshandlingene mellom Israel, Hamas og andre væpnede grupper på Gazastripen.

Hamas krevde at israelske styrker måtte forlate området ved moskeen innen et visst tidspunkt på ettermiddagen 10. mai. Da fristen utløp, skjøt Hamas raketter fra Gazastripen mot Jerusalem.

Israel svarte med kraftige luftangrep mot mål på Gazastripen. Krigshandlingene pågikk i elleve dager og forårsaket store materielle ødeleggelser. Minst 243 mennesker skal ha blitt drept på Gazastripen, mens tolv personer skal ha blitt drept i Israel.