Verden

Etiopias ambisjon er å klare neste krise selv

Det vil komme nye tørker. Vi har startet jobben med å stå bedre forberedt til neste krise, forsikrer sjefen for Etiopias krisehåndtering.

Ato Mitiku Kassa er kommissær for Etiopias kommisjon for håndtering av katastroferisiko. Han sier Etiopia skal bli bedre til å håndtere tørke.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tørken som har ført til matmangel for 10,2 millioner mennesker, har også fått Etiopias myndigheter til å satse enda mer på å være forberedt på klimaskapte kriser, sier Ato Mitiku Kassa, kommissær for Etiopias kommisjon for håndtering av katastroferisiko (NDRMC).

– Denne krisen har fått oss til å satse mer på å være forberedt. Vi satser mer på irrigasjon og på vanninnsamling. Vann er nøkkelen, sier Mitiku i et eksklusivt intervju med Aftenposten i Addis Abeba.

I intervjuet opplyser Mitiku at de så signalene om den kommende tørken i mai i fjor, etter at vårregnet hadde sviktet.

– Internasjonal støtte kom tregt

– Vi økte utleveringen av mat ettersom flere og flere fikk behov for det. Vi ba også om internasjonal støtte, men den kom tregt, sier han.

Han opplyser at etiopiske myndigheter har brukt 465 millioner dollar av sine egne midler for å hjelpe dem som opplever matmangel.

Krisen har til nå ikke kostet noen menneskeliv, ifølge Mitiku. Mange dyr har imidlertid gått tapt.

– Det er mange som har blitt alvorlig feilernært, men vi har forsøkt å håndtere det, sier Mitiku.

Forventer mer tørke i fremtiden

Han er overbevist om at klimaendingene vil føre til flere tørker.

– Vi må skape motstandskraft i den enkelte familie, i det enkelte lokalsamfunn og i hele nasjonen.

Blant annet har Etiopia bestemt at de skal øke forhåndslagringen av korn fra 450.000 tonn til 1,5 million tonn. Dette lageret vil de så kunne hente korn fra ved en krise.

Etiopia lanserte en plan for bærekraftig vekst i 2012, og i den sto det at landet ikke kunne vente med å gjøre befolkningen mer motstandsdyktig mot tørke. Mitiku avviser at de har vært trege med å gjennomføre planen. Å nå de ambisiøse målene vil ta mange år, sier han.

Det neste problemet kan bli flom

Nå frykter han at værfenomenet El Nino, som førte til tørken i 2015, skal gå over til det beslektede værfenomenet La Nina, som innebærer uvanlig mye nedbør. Ifølge meteorologiske eksperter er det nå en 60–70 prosents risiko for en skadelig La Nina.

Da regner de med at de vil få store problemer med flom. Og denne vil antakelig ramme i de samme områdene som der det var alvorligst tørke. De planlegger nå for at 1,5 millioner mennesker kommer til å bli rammet. De planlegger med at det må deles ut mat, skaffes husly osv.

Les mer om

  1. Addis Abeba
  2. Etiopia
  3. Tørke