FN får humanitær tilgang til Tigray

FN og Etiopia har blitt enige om en avtale som gir FN uhindret tilgang til deler av den krigsrammede Tigray-regionen.

Flyktninger fra Tigray bærer møblene sine langs bredden til Tekeze-elva ved grensa mellom Sudan og Etiopia. Det anslås at mer enn én million mennesker er blitt fordrevet som følge av konflikten i Tigray. Nå får FN humanitær tilgang.

Ifølge avtalen vil FN få tilgang til delene av regionen som er kontrollert av den etiopiske regjeringen, etter statsminister Abiy Ahmeds seierserklæring i helgen.

Avtalen åpner for den første hjelpen til befolkningen i Tigray, som huser om lag 6 millioner mennesker, siden Abiys regjering 4. november innledet en militæroffensiv mot TPLF-regjeringen i regionen. Siden har Tigray vært avstengt.

FN og andre har i ukevis bønnfalt om humanitær tilgang, mens meldinger om tiltakende mangel på mat, medisiner og andre forsyninger har strømmet ut. Samtidig har lastebiler med forsyninger blitt sperret på grensen til Tigray.

FN-talsmannen Saviano Abreu sier til nyhetsbyrået AP at arbeidet med å kartlegge behovet for nødhjelp starter onsdag.

Det anslås at mer enn én million mennesker er fordrevet som følge av konflikten i regionen, inkludert mer enn 45.000 som har flyktet til nabolandet Sudan.