Verden

Rapport om det mystiske Havanna-syndromet: Mikrobølger gjorde amerikanske diplomater syke

Direkte rettet mikrobølgestråling var sannsynlige årsaken til sykdom hos amerikanske diplomater på Cuba og i Kina, konkluderer en ny rapport.

Den amerikanske ambassaden på Cuba hvor flere ansatte fikk uforklarlige helseplager. Nå er det forsket på det såkalte Havanna-syndromet.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB

«Havanna-syndromet» ble det kalt, helseproblemene som flere amerikanske og canadiske diplomater på Cuba begynte å rapporterte om i 2016.

Ansatte ved ambassaden i Havanna og noen av deres familiemedlemmer klaget over svimmelhet, balanseproblemer, hørselstap, angst og symptomer beskrevet som «kognitiv tåke».

I 2017 dukket lignende helseproblemer opp hos ansatte ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina.

Nå foreligger en rapport fra National Academy of Sciences (NAS), bestilt av det amerikanske utenriksdepartementet. Den er det nyeste forsøket på å finne årsaken til den mystiske sykdommen som ble oppdaget hos diplomater på Cuba og i Kina i årene 2016 til 2018.

Les også

Flere amerikanske diplomater syke etter å ha hørt rare lyder – denne gang i Kina

«Pulserende radiofrekvensenergi»

Studien mener «direkte, pulserende radiofrekvensenergi» ser ut til å være den mest sannsynlige årsaken til at folk fikk symptomer som sterk hodepine og svimmelhet.

Den finner videre at det er mer sannsynlig enn tidligere rapporter som har pekt på tropiske sykdommer, psykologiske problemer og myggmiddel som mulige forklaringer.

Les også

Amerikanske diplomater syke av «gresshoppelyd»

Kilden ikke funnet

Det blir ikke utpekt noen kilde til strålingen, men det blir bemerket at tidligere forskning på denne type skader ble utført i tidligere Sovjetunionen.

Mellom 2016 og 2018 klaget om lag 26 amerikanske og canadiske diplomater i Havanna på helseproblemer. Det samme gjorde personell ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina tidlig i 2017.

En sikkerhetsvakt står utenfor det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Guangdong-provinsen i Sør-Kina. Ansatte ved konsulatet ble evakuert da flere fikk helseplager

Hvordan var lyden? Hør opptak av ambassadelyden hos nyhetsbyrået AP:

Hørte lyder

Flere skal ha fortalt at de på Cuba opplevde å høre «intenst høy» lyd fra en bestemt retning, lyden ble beskrevet som summende, metallisk slipelyd Eksperter har ifølge CNN uttalt at lyden i seg selv neppe har ført til disse helseplagene.

Flere har vært kritisk til amerikanske myndigheters håndtering av problemene, og minst en ansatt har gått til sak mot utenriksdepartementet.

 1. Les også

  USA utviser 15 cubanske diplomater etter at ambassadeansatte fikk mystiske helseplager

 2. Les også

  USA utviser 15 cubanske diplomater etter at ambassadeansatte fikk mystiske helseplager

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5