– Ministre trekker seg fra Ben Alis parti

Alle ministrene fra det tidligere regjeringspartiet RCD i Tunisia har meldt seg ut av partiet, ifølge en tjenestemann i landet.

Aktivister demonstrerer til støtte for opprøret i Tunisia i Egypts hovedstad Kairo i helgen. Nå melder regjeringsmedlemmene seg ut av den avsatte presidentens tidligere parti.

Dermed er det ikke lenger noen RCD-medlemmer i den nye overgangsregjeringen, hevder kilden, som ikke ønsker å bli navngitt.

RCD er partiet til den tidligere presidenten Zein al-Abidine Ben Ali, som for tiden befinner seg i eksil i Saudi-Arabia.

Denne uken har Tunisias nye ledere meldt seg ut av det gamle regjeringspartiet i et forsøk på å skape tillit. Tirsdag forlot landets midlertidige president og statsminister ut av RCD..RCD ekskluderte samtidig Ben Ali og seks av hans nærmeste medarbeidere fra partiet, ifølge AFP.

Både opposisjonspolitikere, fagforeningen og vanlige folk har protestert kraftig mot at samlingsregjeringen er sammensatt av folk fra det gamle styret, og et av kravene har vært at de må frasi seg sine gamle partimedlemskap. Et annet krav er at de gir fra seg rikdommene de har skaffet seg gjennom RCD.

— Bryter med fortiden

Onsdag uttalte Tunisias fungerende president Fouad Mebazza, som tidligere var en av Ben Alis lojale støttespillere, at han «garanterer et totalt brudd med fortiden».

– Sammen kan vi skrive en ny side i vårt lands historie, sa Mebazza, som samtidig takket hæren for «dens rolle i å sørge for sikkerheten og bringe situasjonen i landet tilbake til det normale».

– Vi har funnet de som var ansvarlige for terroren i vårt land. Vi har arrestert disse væpnede gjengene, sa Mebazza, som sier at han vil etablere et uavhengig rettssystem, frie medier og et generelt amnesti for alle politiske fanger.

Onsdag kunngjorde en minister i regjeringen at de siste politiske fangene i landet var blitt løslatt. Blant dem er også medlemmene av den tidligere forbudte islamistbevegelsen Ennahda.

Smittsomme opptøyer

Tunisia har siden midten av desember vært herjet av voldsomme opptøyer. President Ben Ali flyktet fra landet i forrige uke, og hans fall betraktes som en sterk oppmuntring for opposisjonelle i andre arabiske land.

Krisen brøt ut etter at en arbeidsløs mann satte fyr på seg selv i Tunisia i desember. Denne selvmordsaksjonen utløste en serie forsøk på tilsvarende aksjoner i Algerie, Egypt og Mauritania, og myndighetene i andre arabiske land frykter at de også skal bli rammet