FN: - Sivile ble plassert i hus før det ble bombet

En røyksky danner seg etter et israelsk luftangrep mot Gazastripen fredag 9. januar.
  • Anders Hedeman
  • Den israelske hæren skjøt granater mot et hus der de 24 timer før hadde plassert 110 sivile, ifølge FN.

Israels hær skal den 4. januar ha skutt granater mot et hus der israelske soldater tidligere hadde plassert rundt 110 palestinere. Det hevder FNs kontor for humanitær samordning (OCHA) en rapport fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

— Svært alvorlig

FN-kontoret sier at de har snakket med øyenvitner til bombingen der 30 palestinere ble drept. De mener hendelsen er den mest alvorlige siden den israelske offensiven mot Gazastripen startet 27. desember. De 110 palestinerne, hvorav halvparten var barn, skal ha fått streng beskjed av israelerne om å holde seg innendørs. Deretter ble det gjentatte ganger sendt granater mot huset som ligger i bydelen Zeitun i Gaza by. De overlevende gikk to kilometer til Salah Ed Din-veien, der de fikk bilskyss til sykehus. Tre av barna, den yngste bare fem måneder gammel, døde før de kom frem, ifølge rapporten. Allegra Pacheco ved OCHA-kontoret i Jerusalem understreker at de ikke beskylder israelske styrker for å ha bombet huset med vilje, men poengterer at det er nødvendig med en etterforskning, ifølge The First Post.

- Mange døde

Episoden er ennå ikke bekreftet av uavhengige kilder, men Israel har varslet en etterforskning av hendelsesforløpet. 13-årige Ahmed Ibrahim Samouni var en av de kom seg fra granatangrepet med livet i behold. Han fikk skader i beinet og brystet. - Det var mer enn 25 personer som ble drept, sier 13-åringen, og forsøker å huske huske navnene på alle som ble drept. - Abu Salah og kona hans døde, Abu Tawfiq, kona og sønnen hans døde, Mohammed Ibrahim og moren hans døde, Ishaq døde, Nasar døde, kona til Nael Samouni døde. Mange døde, sier han til Reuters fra sykesengen.