Bolsonaro ber brasilianerne slutte å sutre over covid-19

Brasils president Jair Bolsonaro ber landets innbyggere om å slutte med sutring over covid-19 og fornyer angrep mot smitteverntiltak.

Brasils president Jair Bolsonaro ber brasilianere slutte å sutre over koronapandemien, og sier landet ikke kan stenges ned.

Utspillet kommer mens smitteøkningen i landet har presset sykehus til randen av kollaps.

Brasilianske helsemyndigheter registrerte torsdag, for andre dag på rad, det høyeste antallet dødsfall blant koronapasienter på én dag. Mange byer og delstater har følgelig innført nedstengningstiltak.

– Slutt å sutre. Hvor lenge skal dere gråte om dette? Hvor lenge skal dere bli hjemme? Hvor lenge skal dere fortsette å holde alt stengt? Folk orker det ikke mer, sa Bolsonaro på en innvielsesseremoni for en ny jernbanelinje i delstaten Goais.

– Vi beklager dødsfallene. Men hvordan skal det gå med Brasil om vi bare stenger alt, spurte han retorisk.

Nesten 260.000 mennesker har dødd med covid-19 i Brasil. Bare USA har flere dødsfall. I landet, der det bor 212 millioner, har det i snitt dødd mer enn 1.300 mennesker med covid-19 hver dag den siste uka.

En kraftig økning i smitten blir delvis forklart med framveksten av en variant, kjent som P1, som først ble oppdaget i byen Manaus i Amazonas. Forskere tror den kan være både mer smittsom og mer motstandsdyktig mot vaksiner.