Polen sammen i sorgen

PRAHA (Aftenposten.no): Hundretusener av sørgende minnet i dag de 96 ofrene som omkom ved Smolensk i Russland for en uke siden. – Hele den polske nasjon står sammen i sorgen, sa fungerende president Bromislaw Komorowski.

Les mer:

Med ekstratog og busser strømmet hundretusener til Warszawa allerede i morgentimene lørdag. Med polske flagg og sørgeflor, fagforenings— og klubbfaner gikk de sørgende i flokk og følge fra jernbanestasjonen og bort til Pilsudski-plassen i sentrum av byen.

Klokken 12 ulte luftvernsirenene både i Warszawa og andre polske byer til minne om de omkomne, samtidig som sirene på brann-, politi- og ambulansebiler ble slått på.

Rundt et stort kors er store bilder av de 96 omkomne var hengt opp på platået hvor fungerende president Bromislaw Komorowski og statsminister Donald Tusk talte, etter at navnene på de omkomne var lest opp.

Det som har skjedd er fryktelig trist.
Speiderne Martynha Bartazak og Joanno Dziashiro fra Pruszkow, en by like utenfor Warszawa.

Tragisk

Begge la vekt på det ekstra tragiske i at ulykken skjedde mens presidenten og hans følge var på vei til Katynskogen i Russland – for å hedre minnet om de 22000 offiserer og embetsmenn som i april 1940 ble myrdet av Sovjetunionens hemmelige politi. Og at dette ville være viktig også for å få forsoning med Russland.

På første benk satt president Lech Kaczynskis tvillingbror Jaroslaw og presidentparets datter Marta, sammen med familiemedlemmer til de andre som også mistet livet i flyulykken.

Polen sørger over de 96 som døde i flyulykken tirsdag.

Et militærorkester spilte mens soldater fra hær, marine og flyvåpen stod æresvakter foran podiet.

Gråt

Pavens utsending, erkebiskop Jozef Kowalczyk ledet deretter en økumenisk gudstjeneste med salmesang og orgelmusikk – alt overført på storskjermer til området rundt Pilsudski-plassen. De polske TV-stasjonene og flere radiostasjoner overførte også minnehøytideligheten direkte.

Mange gråt og holdt om hverandre, og på faner og flagg var det skrevet Katyn – 1940 – 2010.

I hele natt var gatene rundt presidentpalasset fylt av mennesker som ville vise presidenten og hans kone den siste ære. Tusener sto også i kø i timevis for å komme inn for å se kistene deres.

-Det som har skjedd er fryktelig trist. Men vi er glad for at vi kan hjelpe til med arrangementet, sier speiderne Martynha Bartazak og Joanno Dziashiro fra Pruszkow, en by like utenfor Warszawa.

Sammen med tusener av andre speidere deler de ut vann, gir informasjon, hjelper gamle og uføre og bistår politi og militære med å organisere det store sørgehøytideligheten.

Våkenatt

Kistene til presidentparet blir i ettermiddag flyttet til katedralen i Gamlebyen, hvor de sørgende i hele natt kan be og våke over de døde. I dagene som kommer vil de andre omkomne bli begravet på sine hjemsteder rundt omkring i Polen.

Den polske hovedstaden har hele den siste uken vært preget av ulykken, hvor mange av Polens mest kjente politikere og ledere mistet livet.

Bilder av president Lech Kaczynski, hustruen Maria og de andre ofrene er å se over alt, og et hav av blomsterbuketter og titusener av stearinlys har brent utenfor presidentpalasset dag og natt.

Begravelse

I morgen vil presidentparet bli begravet i Wawel-slottet i Krakow, med gjester fra 91 land. Det hersker fortsatt spenning om president Barack Obama vil komme frem i tide, på grunn av de problemene vulkanutbruddet på Island har skapt for flytrafikken i Europa.

Både i Warszawa og i Krakow har det vært jobbet på spreng de siste dagene for å ta imot de hundretusener som vil vise sin sorg og medfølelse i det som regnes som den største katastrofe som har rammet Polen etter annen verdenskrig.