Ny pikant strid mellom EU og Storbritannia: Nå kjemper de om hvem som sikrer seg Biden-besøk først

BRUSSEL (Aftenposten): De har alltid hatt følelser for hverandre, Storbritannia og USA. Men de siste årene har forholdet vært alt annet enn varmt og hjertelig.

Boris Johnson mislikte sterkt alt skrytet fra Donald Trump. Og selv om Biden har kritisert Johnson, håper de å gjenopprette det sterke anglo-amerikanske forholdet.

USAs nye president Joe Biden og Boris Johnson har aldri truffet hverandre.

Men Biden har flere ganger uttrykt skepsis overfor Johnson. I 2019 kalte Biden den britiske statsministeren en «kloning av Trump».

Biden har også gitt uttrykk for fortvilelse over britenes brexit-strategi.

Spesielt opprørt var han da Boris Johnson truet med å bryte inngåtte avtaler og risikere freden i Nord-Irland. Biden, med sterke røtter til Nord-Irland, kalte Johnsons strategi en ulykke.

Velkommen til Englands vakreste sted

Men nå akter britene å gjøre det godt igjen.

Som nyskilt fra EU, er britene ivrige etter å vise frem sitt nye image som «A global Britain» – den britiske regjeringens nye slagord.

Dessuten har britene et stort behov for å markere seg på andre områder enn å være Europas verst rammede covid-19 land.

Derfor jobber britene nå intens med å sikre at den amerikanske presidenten velger Storbritannia for sitt første utenlandsbesøk.

Storbritannia skal i år være vertskap for to store internasjonale konferanser år. Det skal markere landet på den internasjonale scenen i 2021:

1. G7-toppmøtet i juni: Britene har dette året formannskapet i rikmannsklubben, G7. I sommer håper de å kunne arrangere det første fysiske toppmøtet siden covid-krisen inntraff.

På agendaen står økonomisk gjenoppbygging og det grønne skiftet.

Møtet er lagt til St. Ives i Cornwall, en av mest billedskjønne plassene i Sør-England.

Dersom Johnson lykkes, blir dette det første internasjonale toppmøtet på halvannet år.

Frankrikes president, Emmanuel Macron hadde stor suksess med da han sommeren 2019 la G7-møtet det luksuriøse ferieparadiset Biarritz.

Det franske presidentparet hadde stor suksess med å invitere verdens mektige ledere til G7-toppmøte i franske Biarritz sommeren 2019.

2. Klimatoppmøtet i november: Bare noen måneder senere er Storbritannia vertskap for årets store FN-klimatoppmøte, COP26 Summit i Glasgow. Møtet skulle egentlig blitt holdt i november i 2020, men ble avlyst på grunn av covid-krisen. Nå får britene er ny sjanse til å vise seg frem.

Vil ha amerikanerne om bord

Ifølge The Telegraph skal Biden være klar til å legge gamle feider bak seg.

– Johnson er en konservativ, Biden en moderat demokrat. Jeg tror de kan jobbe godt sammen. Dessuten ønsker Biden å koble seg på verden igjen. Og britene har holdt amerikanernes seter varme i Trumps fravær, sier venner av Biden til avisen.

Onsdag ble Joe Biden innsatt som USAs 46. president.

Britene får konkurranse

Men britene blir ikke alene om å kjempe om Bidens gunst. Denne uken har både EU-toppene og Nato-sjefen meldt seg på i kampen om å få Biden på besøk først.

Skulle britene tape for EU i denne konkurransen, blir et lite prestisjenederlag.

– Etter fire lange år har Europa igjen en venn i Det hvite hus. Det er et nytt daggry i USA, og EU er klar til en ny begynnelse, sa EU-sjef Ursula von der Leyen onsdag.

Tirsdag hadde Nato-sjef Jens Stoltenberg og EU-president Charles Michel middag sammen i Brussel, hvor de diskuterte et mulig felles møte mellom EU, Nato og Biden.

«The special relationship»

Det nære forholdet mellom Storbritannia og USA har lange historiske tradisjoner. Både politisk, økonomisk og kulturelt har de to engelskspråklige landene holdt sammen.

Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill
  • Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill under 2. verdenskrig.
  • Ronald Reagan og Margaret Thatcher under den kalde krigen.
Ronald Reagan og Margaret Thatcher under den kalde krigen.
  • Tony Blair sto president Bill Clinton nær på slutten av 90-tallet.
Det britiske og amerikanske presidentparet på besøk i London i 1988. Tony og Cheerie Blair og Bill og Hillary Clinton
  • Senere ble Tony Blairs omdømme nær knust etter å ha blitt stemplet som George W. Bushs «puddel» etter invasjonen av Irak.
Tony Blair ble beskyldt for å være George W. Bushs lydige puddel etter at britene -uten FN-godkjennelse- gikk til krig mot Irak.
  • David Cameron og Barack Obama fant tonen privat. De var på baseballkamp sammen i USA og Cameron inviterte på grillparti i bakhagen i Downing Street.
Barack Obama og David Cameron fant tonen. De var på baseballkamp sammen i USA og Cameron arrangerte grillparty i hagen bak Downing Street.

Johnson må bygge tillit

Nå er det Boris Johnsons tur til å bygge tillit.

Johnsons litt flåsete overklasse-kostskole-sjargong slår nok ikke helt an hos den aldrende Biden, frykter britiske diplomater. Samtidig tror de sak vil trumfe form:

– Hvis britene handler slik de sier, tror jeg dette kan bli et bra samarbeid. Vi ha sterke felles interesser innen demokrati, menneskerettigheter og teknologi, sier Leslie Vinjamuri, direktør ved USA-Storbritannia-programmet ved Chatham House i London.