Obamas droner dreper stadig flere

Langt flere målrettede likvideringer under Barack Obama enn forgjengeren George W. Bush.

Amerikanske dronefly dreper stadig flere i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Les også:

USAs president Barack Obama på besøk i Afghanistan. FOTO: REUTERS

17. desember, 2010. Khyber-passet. Her kommer døden sendt fra himmelen.

Et enslig dronefly sirkler himmelen før det finner sitt mål: En gruppe terrorrister fra al-Qaida og den pakistanske gruppen Lashkar-e Islam og al-Qaida.

Området er et livsfarlig ormebol proppfullt av al-Qaida og Taliban-krigere.

Å rykke inn med soldater her ville vært livsfarlig.

Men det super-avanserte droneflyet som sirkler himmelen fjernstyres fra USA. Og i Tirah-dalen finner flyet sitt mål ved landsbyen Speen Drang.

Der har en rekke radikale islamister samlet seg for å holde et møte.

Målet er plukket ut på forhånd. Gjennom et nettverk av lokale spioner som rapporterer til USAs hemmelige tjenester har man klart å få informasjon om et møte mellom flere radikale islamistledere.

I USA ser operatøren av droneflyet møtestedet på skjermen, fyrer av og treffer. Ett trykk på en knapp er nok til å drepe.

Over titusen kilometer unna mister en rekke radikale islamister livet, blant annet Ibn Amin, en kommandant i al-Qaida som ifølge Long War Journal var i ferd med å planlegge nye felttog.

Stadig flere

Den unge mannen på bildet, Sadaullah Wazir, hevder han mistet bena under et amerikansk droneangrep. FOTO: AP

Den radikale islamisttoppen var bare en av mange radikale islamistledere som ble drept under Obamas hemmelige krig i 2010. Minst 550 har mistet livet under Obamas droneangrep i løp av 2010, viser statistikk fra New America Foundation .

Mens George W. Bush pågrep mistenkte terrorister og stilte dem for amerikansk militærrett ved det omstridte fengselet på Guantanamo-øya, er terrorister og radikale islamister fritt vilt for fredsprisvinneren fra 2009 sine ubemannede fly.

— De har effektivt tatt ut ledere og gjort livet til ekstremistene vanskelig, sier den tidligere CIA-offiseren Mike Baker til Channel 4.

De har effektivt tatt ut ledere og gjort livet til ekstremistene vanskelig.
Mike Baker, tidligere CIA-offiser.

Eskalert

Kareem Khan (43) med bildet av broren Asif Iqbal og sønnen Zaenullah som han hevder ble drept under et amerikansk droneangrep. FOTO: REUTERS

Droneangrepene har eskalert kraftig under Obamas tid som president i USA. Ifølge Bergan har det totalt sett vært 209 droneangrep i Nordvest-Pakistan. 113 av disse fant sted i 2010.Strategien er omstridt og har ført til en oppblussing av anti-amerikanske protester i Pakistan. Angrepene skal ha resultert i mellom 1009 og 1512 døde. 36 av disse skal være toppledere fra al-Qaida-, Taliban og andre radikale islamistgrupper i Pakistan og Afghanistan.

Kvinner og barn

Men ifølge Channel 4 har flere av de drepte vært kvinner og barn. De hyppige angrepene skal også ha ført til «panikk og frykt» blant stammebefolkningen i grenseområdene.

— Det er nesten helt sikkert at amerikanske droneangrep har drept flere ennå flere enn amerikanerne så langt har innrømmet, sier Christopher Rogers fra Campaign for Innocent Victims of Conflict, ifølge den britiske nyhetskanalen.

Det er nesten helt sikkert at amerikanske droneangrep har drept flere ennå flere enn amerikanerne så langt har innrømet.
Christopher Rogers, Campaign for Innocent Victims of Conflict.

Mer treffsikre

Men et stort lyspunkt for Obama er at antallet sivile eller ikke-stridende ser ut til å gå sterkt ned.

Mens mellom en tredjedel og en fjerdedel av de drepte i 2009 antagelig ikke var væpnede opprørere, er det bare et lite mindretall av de drepte i 2010 som ikke har blitt identifisert som stridende.

Hemmelig krig

Angrepene blir utført i all hemmelighet og amerikanske myndigheter kommenterer sjelden eller aldri dronedrapene. Men detaljene lekker likevel ut. Og enkelte mener det er feigt når amerikanske myndigheter ikke innrømmer at angrepene er en del av krigen mot terror.

- Her er det folk som ikke står under militær kommando som tar avgjørelser som tidligere ville vært tatt i Forsvaret, sier forfatter og ekspert på dronekrig, Peter Singer, til Channel 4.

Han stiller ifølge AFP spørsmålstegn ved hemmeligholdet om droneangrepene, som skal være styrt av USAs hemmelige tjenester i utlandet, CIA.

Kritikk

Kritikerne hevder angrepene bare fører til at flere radikale islamister plukker opp tråden fra de falne lederne, som blir glorifisert og får martyrstattus.

— Det er som å forsøke å fjerne bikuber ved å ta én bie av gangen. Bikuben vil alltid produsere flere bier, sa den tidligere CIA-offiseren Bruce Reidel til New Yorker i fjor.

Han konkluderte likevel med at det ikke finnes noen gode alternativer til de fjernstyrte angrepene.

— Det er alt vi har som kan forstyre al-Qaida. Grunnen til at myndighetene fortsetter å bruke dette våpenet er åpenbar – de har ikke noe særlig annet.

Pakistanske stammefolk protesterer mot USAs droneangrep.FOTO: AFP.