Verden

Roma får sin første kvinnelige borgermester

Virginia Raggi blir den første kvinnelige borgermesteren i den italienske hovedstaden, bare fem år etter at hun kastet seg ut i politikken. Foto: Reuters / NTB scanpix

Virginia Raggi fra Femstjernersbevegelsen seiret over regjeringspartiet PDs kandidat i den andre valgomgangen og blir den første kvinnelige borgermesteren i Roma.

  • NTB

– For første gang får Roma en kvinnelig borgermester, i en tid der like muligheter for kjønnene fortsatt er en luftspeiling, sier Raggi etter at valgseieren er et faktum.

– Jeg skal være en borgermester for alle romere. Jeg skal gjenopprette et lovmessig og transparent styresett for byens institusjoner etter 20 år med dårlig ledelse. Med oss starter en ny æra, fortsatte den 37 år gamle advokaten, som kastet seg inn i politikken for fem år siden.

– Vi har skapt historie. Dette var ikke et protestvalg, men handlet om stolthet og endring.

  • Les om hvorfor romerne ville ha endring: Romerne er lei av mafia, korrupsjon og søppelkrise.

Omkamp

Sent søndag kveld innrømmet Roberto Giachetti fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet PD nederlaget.

– Det er klart at Roma får en borgermester fra Femstjernersbevegelsen, som heter Virginia Raggi, sa Giachetti i en tale på valgkamphovedkvarteret. Han tok på seg ansvaret for nederlaget.

Tidligere på dagen viste valgdagsmålingene at det gikk mot seier for Raggi, som blir den første kvinnelige borgermesteren i den italienske hovedstaden, også kjent som den evige stad.

Raggi vant første valgrunde tidligere i måneden med 35,3 prosent av stemmene, foran Giachetti fra statsminister Matteo Renzis parti, som fikk litt under 25 prosent av stemmene.

Søndag møttes de to til omkamp, og Raggi har ledet på meningsmålingene.

Gjennombrudd

Valget markerer et stort gjennombrudd for Femstjernersbevegelsen, populistpartiet som ble dannet av komikeren Beppe Grillo i 2009.

– Vi er vitne til et historisk øyeblikk, sa Raggi etter å ha gått seirende ut av første valgomgang.

Femstjernersbevegelsen har korrupsjonsbekjempelse som en av sine kampsaker, og partiet har sanket mange stemmer på dette i et land som i årevis har vært preget av mange og store korrupsjonsskandaler.

Raggi overtar styringen av Roma etter Ignazio Marino fra PD, som måtte trekke seg som følge av pengerot i oktober i fjor. Siden har byen vært uten borgermester.

Torino

Også i Torino skal en kvinne fra Femstjernersbevegelsen ta over som borgermester. 31 år gamle Chiara Appendino vant over Pds kandidat med støtte fra partiet Lega Nord på ytterste høyre fløy.

For statsminister Renzi er det en viss trøst i at sentrum-venstre-partiet hans beholdt kontrollen over Milano, der Giuseppe Sala tok en knepen seier med 51 prosent av stemmene i andre valgomgang. Som ventet gikk også byene Bologna og Napoli til PD.

Italias statsminister Matteo Renzi.

Sikter høyere

Raggi og Femstjernersbevegelsen legger ikke skjul på at de sikter høyere enn borgermesterposten i Roma, nærmere bestemt mot valget på ny nasjonalforsamling i 2018. Partiet har opplevd stor framgang i løpet av sin korte levetid, til tross for et lite utbygd partiapparat.

Renzi har forsøkt å tone ned betydningen av Femstjernersbevegelsens framgang i Roma og har gjentatte ganger understreket at det er folkeavstemningen om grunnlovsendringer i oktober som i hans øyne er «alle kampers mor». Dersom Renzi ikke får det som han vil i denne folkeavstemningen, har han lovet å gå av.

Har du noen minutter til overs kan du jo høre på Aftenpostens podcast om Italia: Mafia, vin og politisk kaos. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Roma
  2. Lega Nord
  3. Italia