Paven holdt stadionmesse for 18.000 i Malmö

Pave Frans talte om fellesskap mellom ulike grupper av kristne da han holdt messe for 18.000 mennesker i Malmö.

En nonne med norsk flagg var blant tilskuerne.

– Ydmykhet gjør det mulig å legge til side det som splitter oss og gjør oss fremmede for hverandre, sa paven i sin preken.

Tusener av katolikker jublet da paven ankom stadionet i Malmö tirsdag formiddag. Biskopen av Roma rullet inn på Swedbank stadion in Malmö i en «popemobile», ifølge avisa Expressen.

Den katolske kirkens overhode møtte troende i det som ellers er et overveiende protestantisk land.
Godt innpakkede tilreisende fikk nærkontakt med paven.
Omgivelsene var ikke riktig så sakrale som i Roma. Men svenskene hadde laget alter på stadionet i Malmö i anledning pavebesøket.

Mange latinamerikanere hadde funnet veien til arenaen. Nyhetsbyrået Reuters publiserte dessuten et bilde av en nonne med norsk flagg i folkehavet.

  • Trenger du en oppfriskning av kristendomskunnskapene? Klikk på denne faktaartikkelen.

– Fantastisk opplevelse

Før messen dannet det seg lange køer utenfor området, hvor katolikker ankom med busser fra mange steder i Sverige.

– Det kommer til å bli en fantastisk opplevelse. Jeg har drømt om dette i hele mitt liv, sa Negasi Chafai, som reiste fra Norrköping klokken 1 på natta for å sikre seg en god plass.

Paven er i Sverige for å markere at det snart har gått 500 år siden reformasjonen. Mandag tok han til orde for et godt forhold mellom katolikker og protestanter under en felles gudstjeneste med svenske kirkeledere og representanter for Det lutherske verdensforbund i Lund.

– Vår splittelse har vært en enorm kilde til lidelser og misforståelser, sa paven.

Pave Frans hilste på forventningsfulle katolikker da han ankom arenaen i Malmö. Foto: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix
Paven holdt messe på statsionet i Malmö tirsdag formiddag. Foto: Jonas Ekstromer / TT / Reuters / NTB scanpix

Møtte kongefamilien

Også Helga Haugland Byfuglien, ledende biskop i Den norske kirke, talte under gudstjenesten i den svenske universitetsbyen. Hun leste en tekst og påpekte at Den katolske kirke fortsatt sier nei til felles nattverd sammen med andre kristne, skriver Vårt Land.

Tidligere på dagen ble paven tatt imot av statsminister Stefan Löfven, før han møtte den svenske kongefamilien.

Krig og forfølgelse

Startskuddet for reformasjonen gikk da munken Martin Luther spikret opp 95 teser med kritikk av pavekirken på en kirkedør i Tyskland i 1517.

Nonner på stadionet i Malmö hvor pave Frans nå har ankommet for å holde messe. Foto: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix
Paven ankom arenaen i en «popemobile». Foto: Reuters / TT / Emil Langvad / NTB scanpix

Bare et par tiår senere var Luthers nye tolkning av kristendommen innført både i Sverige og Danmark – samtidig som Norge i praksis ble en dansk provins. Mange land i Nord-Europa tok avstand fra paven og bekjente seg i stedet til ulike former for protestantisme.

De første århundrene etter reformasjonen var Europa preget av religiøs strid, forfølgelse og krig mellom katolikker og protestanter. Forholdet er atskillig bedre i dag, og pavens besøk i Sverige markerer også over 50 år med forsoningsdialog mellom katolikker og lutheranere. (©NTB)

Les også: