Verden

EU-ledere raser mot Putin, men kommer med bare utvannet advarsel mot Russland

EUs ledere holder alle muligheter åpne. Men noen direkte trussel om sanksjoner mot Russland klarte de ikke å bli enige om.

Italias statsminister Matteo Renzi sto imot kravet fra andre flere EU-ledere om å true Russland med sanksjoner på grunn av grusomhetene i Syria.
  • NTB

Russlands voldsomme bombardement i Syria har utløst raseri blant europeiske ledere, og både økonomiske sanksjoner og muligheten for å trekke russere for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag for krigsforbrytelser har kommet på bordet.

Da stats- og regjeringssjefene diskuterte saken på EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld, var det likevel vanskelig å komme til enighet.

Sanksjoner er ikke hovedsaken, fastholdt Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Tilgang med humanitær hjelp er det viktigste. Men vi ble enige om ikke å utelukke ytterligere tiltak, sa hun.

Vannet ut formuleringen

I konklusjonene fra toppmøtet heter det at de som bryter folkeretten og menneskerettighetene, må holdes til ansvar for dette.

«EU vurderer alle tilgjengelige muligheter hvis grusomhetene fortsetter», står det videre.

  • Les også: Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin. Merkel og Putin hadde et oppgjør på kammerset

NTB er kjent med at det i et tidligere utkast til konklusjonene ble presisert at én slik mulighet var «ytterligere restriktive skritt mot individer og instanser som støtter regimet» i Syria. Denne formuleringen ble tatt ut fordi spesielt Italias statsminister Matteo Renzi motsatte seg den.

– Jeg ser ikke poenget med noen referanse til sanksjoner, sa Renzi etter møtet.

Han avviste at slike trusler skulle kunne stoppe volden i Syria.

De tre største EU-landene – Tyskland, Storbritannia og Frankrike – skal derimot ha presset hardt på for mer direkte trusler om sanksjoner for å øke presset.

Bred diskusjon

Italia har lenge ønsket en normalisering av EUs forhold til Russland, og etter ønske fra Renzi holdt stats- og regjeringssjefene en lengre diskusjon om forholdet til russerne under toppmøtemiddagen torsdag kveld.

Dette ble en bred diskusjon der alt fra krenkelser av medlemslands luftrom, desinformasjon og nettangrep til innblanding i politiske prosesser ble tatt opp, ifølge EUs president Donald Tusk.

– Det er klart at Russlands strategi er å svekke EU. Vi har et edruelig syn på realitetene og ingen illusjoner. Vi ønsker ikke å gjøre forholdet til Russland mer anspent, men reagerer simpelthen på det Russland gjør, sa Tusk da han møtte pressen natt til fredag for å oppsummere etter toppmøtets første dag.

Trass i den utilslørte konflikten om hvilken strategi EU skal ha overfor Russland, sto Tusk fast på at EU vil holde en fast kurs i spørsmålet.

Reagerer på brutaliteten

Statsminister Erna Solberg (H) deltok torsdag formiddag på et møte med andre konservative ledere i Europa i forkant av EU-toppmøtet. Hennes inntrykk er at eventuelle sanksjoner fortsatt ligger et stykke fram i tid.

Norge har ikke tatt stilling til saken.

– Hvis det blir en reell diskusjon om sanksjoner, vil vi ta stilling til det. Men jeg syns det er litt for tidlig ennå. Det viktigste nå er å få Russland til å stoppe de forferdelige angrepene på sivile, sier Solberg til NTB.

Hun reagerer kraftig på brutaliteten i bombardementet mot Aleppo.

– Det gir et bilde av et Russland som ikke vil akseptere internasjonale regler, sier Solberg.

Les mer om

  1. Krigen i Irak og Syria
  2. Russland
  3. EU
  4. Brussel
  5. Angela Merkel
  6. Erna Solberg
  7. Syria