Verden

Hevder Assad godkjente Syria-avtale mellom USA og Russland

Regjeringen i Syria skal ha godkjent avtalen mellom USA og Russland som tenner et håp om at kampene i landet omsider kan ta slutt.

Fredag denne uken ble det ifølge Syrian Civil Defence (også kalt White helmets) sluppet tønnebomber i østlige Aleppo i Syria. Ni ofre, deriblant fire barn, ble gravd ut av ruinene denne gangen.
 • NTB
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Det melder den israelske avisen Haaretz lørdag kveld og siterer «godt informerte kilder» i det statlige syriske nyhetsbyrået Sana.

Ifølge kilden skal regjeringen i Syria ha hatt full kjennskap til forhandlingene og godkjent den.

Mollekleiv: Avtalen gir håp

– Avtalen gir håp siden Russland og USA begge er direkte involvert med partene på bakken, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til NTB.

President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors

Han understreker at mye fortsatt er usikkert, og at det gjenstår å se om avtalen fungerer i praksis. Men gjør den det, kan den få stor betydning for sivilbefolkningen i Syria.

I henhold til avtalen skal en våpenhvile tre i kraft ved solnedgang mandag. Samtidig skal nødhjelp sendes inn til sivile i krigsherjede områder.

Hvis dette fungerer i én uke, skal USA og Russland begynne et militært samarbeid og i fellesskap bekjempe IS og opprørsgruppa Jabhat Fateh al-Sham – som tidligere kalte seg Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaida.

Minst 24 døde lørdag

Lørdag ble minst 24 sivile drept i luftangrep mot den opprørskontrollerte byen Idlib i det nordvestlige Syria, ifølge observatørgruppa SOHR.

Minst 90 mennesker ble såret i angrepene, som rammet en rekke områder i byen, deriblant et marked, heter det.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier bombetoktene ble utført av uidentifiserte fly i den opprørskontrollerte byen.

LES OGSÅ:

Mohamed Saflo (28) flyktet fra krig i Syria. Nå har han fått kremjobb i oppstartsfabrikk.

– Livsviktig

– Klarer de å få alle parter til å stanse kamphandlingene, gir det oss mulighet til å få inn mer mat og medisiner, og til å reparere vannsystemer. Det vil være helt livsviktig for dem som i dag lever i beleirede områder, sier Mollekleiv.

Også utenriksminister Børge Brende (H) gleder seg over avalen som USA og Russland har inngått. Samtidig understreker han hvor viktig det er at den overholdes.

Børge Brende (H), utenriksminister.

– Dersom avtalen gjennomføres, vil det være et svært viktig steg på vei mot snarlig gjenopptakelse av de politiske forhandlingene og en mulig løsning av konflikten, sier Brende i en uttalelse.

Han er glad for at FNs sjefforhandler Staffan de Mistura nå skal legge til rette for nye politiske forhandlinger i håp om å få slutt på konflikten.

 • LES OGSÅ:
Tyrkia og USA sa aksjonen i Syria var et samarbeid. Realiteten var en helt annen.

– Starten på et nytt forhold

Utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov fikk avtalen i havn etter langvarige forhandlinger som til slutt førte fram i Genève natt til lørdag.

– I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, begrense lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria, sa Kerry.

Lavrov framhevet det planlagte militære samarbeidet mellom de to stormaktene og spådde at avtalen blir begynnelsen på et nytt forhold mellom dem.

Utenriksministrene John Kerry (t.v.) og Sergej Lavrov ble enige om Syria-avtalen i Genève natt til lørdag.

Mens russiske luftstyrker i Syria støtter landets regjering, støtter USA flere opprørsgrupper som kjemper mot regjeringen. Nå skal russerne og amerikanerne forsøke å få sine respektive allierte til å legge ned våpnene.

Ifølge Russland er den syriske regjeringen rede til å rette seg etter avtalen. Lørdag sa opprørsalliansen HNC at den støtter avtalen – forutsatt at den overholdes.

Skeptisk opposisjon

Også regjeringen i Tyrkia er positiv til den russisk-amerikanske initiativet. Tyrkia har sendt stridsvogner, soldater og tyrkisk-støttede opprørere inn i Nord-Syria for å bekjempe ekstremistgruppa IS og kurdiske opprørere der.

Den internasjonalt anerkjent syriske opposisjonsalliansen SNC er mer skeptisk og stoler ikke på at Syrias regjering og Russland kommer til å rette seg etter avtalen.

I henhold til avtalen må USA nå overtale amerikanskstøttede opprørere til å slutte å samarbeide med de ytterliggående islamistene i Jabhat Fateh al-Sham. Til gjengjeld skal den syriske regjeringen slutte å bombe opprørere i avtalte områder.

Også i februar i år klarte USA og Russland å bli enige om en avtale om våpenhvile. Den brøt i imidlertid sammen forholdsvis raskt.

Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

 • LES OGSÅ:
USA støtter to sider som kjemper mot hverandre i SyriaTyrkia: IS jaget ut av grenseby med tyrkisk og amerikansk militærstøtte

Les mer om

 1. Krigen i Irak og Syria
 2. Syria
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Russland
 5. USA
 6. Våpenhvile
 7. John Kerry